Smażona cukinia z sosem koperkowym

Smażona cukinia z sosem koperkowym

Smażona cukinia z sosem koperkowym, to prosta i pyszna przekąska lub samodzielne danie.

Smażona cukinia z sosem koperkowym

Smażona cukinia z sosem koperkowym, to prosta i pyszna przekąska lub samodzielne danie.

Jest soczysta, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Możesz ją podać w całości na sosie lub pociąć w mniejsze kawałki i podać jako przekąska do sosu. Będzie doskonałym daniem obiadowym lub przekąska na imprezach.

Jeżeli chcesz aby była bardziej fit możesz przygotować ją na grillu lub na patelni grillowej.

Sos koperkowy, to połączenie przypraw, soku z cytryny, koperku i gęstego jogurtu greckiego. Wspaniale podkręca smak cukinii. Sos możesz wykorzystać do mięs i dań typu fast food.

Cukinia smażona doskonale się sprawdzi na śniadanie podana z jajkiem sadzonym, jajkiem w koszulce lub z jajecznicą. Możesz dodać smażony boczek lub bekon.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, rozetnij wzdłuż, następnie środek ponacinaj, tak aby powstała kratka. Posyp solą i odłóż na 5 min. Ręcznikiem papierowym wytrzyj wodę.
  2. Olej i masło rozgrzej na patelni.
  3. Cukinię przełóż na patelnie ( stroną naciętą ), smaż około 10 min, na średnim ogniu. Kratka ma się ładnie zarumienić. Odwróć i smaż pod przykryciem jeszcze 2 -3 min.
  4. Składniki na sos wymieszaj na talerzu. Wyłóż usmażoną cukinię, posyp przyprawami i polej oliwą z oliwek.

Smażona cukinia z sosem koperkowym

Smażona cukinia z sosem koperkowym, to prosta i pyszna przekąska lub samodzielne danie.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Smażona cukinia z sosem koperkowym
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 0 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1

Sprzęt

  • 1 duża patelnia
  • 1 nóż
  • 1 duży talerz

Składniki
  

  • 1 szt. młoda mała cukinia

Sos koperkowy

  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, czosnek do smaku
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżeczka skórka cytryny
  • 1 łyzka oliwa z oliwek

Dodatkowo

  • 1 szczypta sól, pieprz, czosnek
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masło

Przygotowanie

  • Cukinię umyj, rozetnij wzdłuż, następnie środek ponacinaj, tak aby powstała kratka. Posyp solą i odłóż na 5 min. Ręcznikiem papierowym wytrzyj wodę.
  • Olej i masło rozgrzej na patelni.
  • Cukinię przełóż na patelnie ( stroną naciętą ), smaż około 10 min, na średnim ogniu. Kratka ma się ładnie zarumienić. Odwróć i smaż pod przykryciem jeszcze 2 -3 min.
  • Składniki na sos wymieszaj na talerzu. Wyłóż usmażoną cukinię, posyp przyprawami i polej oliwą z oliwek.
tagi cukinia, sos koperkowy

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!