Chłodnik litewski

  Chłodnik litewski

Chłodnik litewski, najlepsza zupa na zimno z botwinką.

    Chłodnik litewski

Chłodnik litewski, najlepsza zupa na zimno z botwinką. Doskonale chłodzi i dodaje energii w gorące dni.

To pyszna i prosta zupa na zimno, którą przygotujesz w 10min. Chłodnik jest pełen świeżości, sycący, a jednocześnie lekki.

Chłodnik z botwinki, to klasyka letnich obiadów. Możesz go zjeść bez dodatków jak zupę, lub podaj z ziemniakami.

Przygotowanie jest bardzo proste:

  1. Ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Szczypiorek i koperek pokrój drobno.
  2. Botwinkę pokrój drobno. Na maśle usmaż łodygi i buraczki, po minucie dodaj liście, pieprz i sól. Smaż pod przykryciem przez około 5 min.
  3. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Podaj z ugotowanym jajkiem.

Kefir możesz zamienić na jogurt grecki, skyr lub maślankę.

Jajko możesz podać w całości lub możesz pokroić w kostkę.

  Chłodnik litewski

Chłodnik litewski, najlepsza zupa na zimno z botwinką.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Chłodnik litewski
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 0 minuty
Danie Zupa
Kuchnia polska
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 deska, nóż i tarka

Składniki
  

  • 420 ml kefiru ( lub więcej jak chcesz aby był rzadki)
  • 1 mały pęczek botwinki
  • 1 duży zielony ogórek
  • 3 szt. duże rzodkiewki
  • 1 szt. Sól, pieprz, czosnek, cukier, sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka koperek
  • 1 szt. jajko ugotowane na twardo

Przygotowanie

  • Ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Szczypiorek i koperek pokrój drobno.
  • Botwinkę pokrój drobno. Na maśle usmaż łodygi i buraczki, po minucie dodaj liście, pieprz i sól. Smaż pod przykryciem przez około 5 min.
  • Wszystkie składniki wymieszaj w misce, sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Podaj z ugotowanym jajkiem.
tagi botwinka, chłodnik litewski, chłodnik z botwinki, zupa, zupa na zimno

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!