Chłodnik litewski
Chłodnik litewski, najlepsza zupa na zimno z botwinką. Doskonale chłodzi i dodaje energii w gorące dni.
To pyszna i prosta zupa na zimno, którą przygotujesz w 10min. Chłodnik jest pełen świeżości, sycący, a jednocześnie lekki.
Chłodnik z botwinki, to klasyka letnich obiadów. Możesz go zjeść bez dodatków jak zupę, lub podaj z ziemniakami.
Przygotowanie jest bardzo proste:
- Ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Szczypiorek i koperek pokrój drobno.
- Botwinkę pokrój drobno. Na maśle usmaż łodygi i buraczki, po minucie dodaj liście, pieprz i sól. Smaż pod przykryciem przez około 5 min.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Podaj z ugotowanym jajkiem.
Kefir możesz zamienić na jogurt grecki, skyr lub maślankę.
Jajko możesz podać w całości lub możesz pokroić w kostkę.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 miska
- 1 deska, nóż i tarka
Składniki
- 420 ml kefiru ( lub więcej jak chcesz aby był rzadki)
- 1 mały pęczek botwinki
- 1 duży zielony ogórek
- 3 szt. duże rzodkiewki
- 1 szt. Sól, pieprz, czosnek, cukier, sok z cytryny do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 mały pęczek szczypiorku
- 1 łyżka koperek
- 1 szt. jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie
- Ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Szczypiorek i koperek pokrój drobno.
- Botwinkę pokrój drobno. Na maśle usmaż łodygi i buraczki, po minucie dodaj liście, pieprz i sól. Smaż pod przykryciem przez około 5 min.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce, sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Podaj z ugotowanym jajkiem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!