sernik malinowa chmurka

Sernik malinowa chmurka

Sernik malinowa chmurka, to inspiracja klasyczną wersją tego ciasta. Jest tu wszystko co najlepsze z chmurki, soczyste maliny, galaretka i krem

Sernik malinowa chmurka

sernik malinowa chmurka

Sernik malinowa chmurka, to inspiracja klasyczną wersją tego ciasta. Jest tu wszystko co najlepsze z chmurki, soczyste maliny, galaretka i krem

Klasyczna malinowa chmurka ma spód kruchy lub biszkopt, warstwę malinową, krem a na wierzchu jest przepyszna beza. Maja wersja to połączenie waniliowego sernika bez spodu, soczystych, delikatnie kwaśnych malin w galaretce oraz kremu mascarpone i płatki migdałów. Zrezygnowałam z bezy aby ciasto nie było za słodkie.
W sezonie możesz użyć świeżych malin lub innych owoców: jagody, borówki, mango, brzoskwinie.

Jeżeli użyjesz składników bez glutenu ciasto będzie w 100% bezpieczne dla osób z nietolerancjami.

Sernik w takiej wersji sprawdzi się na różne okazje. Jest prosty w przygotowaniu, więc każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego deseru.

Najlepszy twaróg


Jest twaróg zmielony min. 3x, dzięki temu sernik będzie kremowy i nie będą wyczuwalne grudki. Wybór firmy to wasza decyzja. Wybór jest duży, ważne aby nie był rzadki, nie miał serwatki.
Decydując się na zakup zwróć uwagę na skład, aby był jak najkrótszy, bez dziwnych dodatków.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania sernika. Dokładnie wymieszaj składniki, nie kręć zbyt długo aby nie napowietrzyć masy. Piecz w kąpieli wodnej, dzięki temu sernik nie urośnie , będzie równy i jasny.
Odstaw do wystygnięcia.
Kolejne etapy dzieją się ekspresowo.
Jeżeli używasz mrożonych owoców, zalej je ciepłą galaretką. Dzięki temu szybko będzie gęstnieć. Ukręć krem.
Na zimny sernik wyłóż gęstniejącą galaretkę, wstaw ciasto do lodówki. Na sztywną galaretkę wyłóż krem. Posyp migdałami lub innymi dodatkami. Wstaw ponownie do lodówki.


Kąpiel wodną można przygotować na dwa sposoby:
1. Formę na sernik owiń szczelnie folią aluminiową, przygotuj spód i wlej masę, następnie wstaw ją do drugiego, szerszego naczynia. Do naczynia wlej wrzątek do wysokości ok. 1/2 boku tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz wg instrukcji.
2. Formę z przygotowanym sernikiem wstaw do piekarnika, na dół piekarnika wstaw dodatkowe naczynie z wrzątkiem. Piecz wg instrukcji.

Najczęściej wybieram opcję 2, bo nie mam zaufania do szczelności mojej formy:)

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sernik nowojorski

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Sernik Oreo

Sernik z musem czekoladowym

Sernik mango na zimno

sernik malinowa chmurka

Sernik malinowa chmurka

Sylwia
Sernik malinowa chmurka, to inspiracja klasyczną wersją tego ciasta. Jest tu wszystko co najlepsze z chmurki, soczyste maliny, galaretka i krem
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 1 hr
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 24 cm
  • 1 duża miska
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

Sernik:

  • 500 g twarogu na sernik z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 40 g mąki
  • szkl. cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 3 szt. jajka
  • ½ łyżeczki wanilii

Galaretka

  • 2 op. galaretki malinowej
  • szkl. wrzątku
  • 450 g malin mrożonych
  • 1 łyżka cukru

Krem

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatki

  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Sernik

  • Wszystkie składniki wymieszaj. Miksuj na małych obrotach aby połączyć składniki. Nie kręć zbyt długo, aby nie napowietrzyć masy. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem.
  • Pieczenie w kąpieli wodnej: Rozgrzej piekarnik na 200'C wstaw naczynie z wodą i formę z masą. Po 5 min, zmniejsz temp. do 130'C i piecz kolejne 55min. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia.

Galaretka:

  • Galaretkę, cukier zalej wrzątkiem. Wymieszaj aby dokładnie się rozpuściła.
    Maliny przełóż do misy, zalej galaretką. Wymieszaj. Wstaw do lodówki.
    Uważaj szybko zastyga!!
  • Na zimny sernik wyłóż gęstniejącą galaretkę. Wstaw do lodówki.

Krem:

  • Mascarpone, cukier puder i śmietankę ukręć na gęsty krem. Nie kręć zbyt długo ( 2-3 min max) aby nie zrobić masła.
  • Krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj, posyp płatami.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Film:

  • Przygotowanie
tagi galaretka, malinowa chmurka, maliny, mascarpone, sernik, twaróg
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating