Pączki hiszpańskie/gniazdka

Pączki hiszpańskie/gniazdka przygotowane na bazie prostego ciasta parzonego.
Pączki hiszpańskie, gniazdka lub pączki wiedeńskie, takie nazwy pojawiają się przy deserze przygotowanym z ciasta parzonego. Są szybką i prostą alternatywą dla tradycyjnych pączków drożdżowych.
Gniazdka są delikatne i bardzo miękkie, oblane lukrem lub obsypane cukrem pudrem, to idealny deser do kawy i oczywiście na Tłusty Czwartek. Tradycyjnie nie mają nadzienia, a ich przygotowanie jest bardzo proste.
Zazwyczaj smażone na oleju lub smalcu, w zdrowszej wersji można je upiec w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 garnek
- 1 rękaw cukierniczy
- 1 tylka 4B lub 6B
- 1 papier do pieczenia
Składniki
- 190 ml wody
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 3 szt. jajka
- 1 łyżka wódki lub octu opcjonalnie do smażenia
- 1 łyżka cukier puder do posypania
Przygotowanie
- W rondelku wymieszaj wodę, masło, zagotuj.Dodaj mąkę i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty. Ciasto powinno uformować się w gładką kulę, a na dnie garnka utworzy się cienka warstwa. Odstaw do wystygnięcia.
- Przełóż do dużej miski i za pomocą miksera ubij na średnich obrotach. Do ciasta dodawaj jajka, dokładnie wymieszaj. Jak planujesz smażyć paczki, to jest moment na dodanie wódki lub octu. Miksuj, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z założoną końcówką 4B lub 6B.
- Na papierze do pieczenia wyciśnij ciasto w kształt kółka.
- Czas pieczenia:Frytkownica beztłuszczowa: 10 min. 200'CPiekarnik: 25min. 200'CSmażenie: 2-3 min z obu stron.
Film:
- Kroki
ile maki???
Już uzupełniłam 🙂