Churros

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański)przysmak, zrobiony z ciasta parzonego i smażony na tłuszczu. Po usmażeniu można je posypać cukrem z cynamonem lub zjeść maczając w pysznym sosie czekoladowym.

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański (i meksykański)przysmak, zrobiony z ciasta parzonego i smażony na tłuszczu. Po usmażeniu można je posypać cukrem z cynamonem lub zjeść maczając w pysznym sosie czekoladowym.



Churros

szczegóły:

Porcje

20-30 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Churros:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. mleka3,2%
  • 90g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 11/2 szklanki mąki
  • 4 duże jajka ( zimne)
  • 1 1/2 l oleju do smażenia
  • Krem czekoladowy:
  • 100ml śmietanki 30%
  • 20g masła
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka ulubionej whisky( opcjonalnie)- można dodać ulubione przyprawy, które podkręcą smak

Przygotowanie


  • Krem: masło, śmietankę, cukier, czekoladę rozpuść w rondelku, na koniec dodaj whisky. 

  • W rondelku wymieszaj wodę, mleko, masło, cukier i sól. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, często mieszając.

  • Dodaj mąkę i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty.  Ciasto powinno uformować się w gładką kulę, a na dnie patelni utworzy się cienka warstwa.

  • Przełóż do dużej miski i za pomocą miksera elektrycznego ubij na średnich obrotach przez 1 minutę, aby lekko schłodzić masę. Dodaj 4 jajka, dodając po jednym na raz.  Ubijaj, aż ciasto będzie gładkie. 

  • Ciasto przełóż do rękawa z założoną końcówką w kształcie gwiazdki. 

  • Wyciskaj paski o dł. 5-6 cm. Smaż z obu stron na złoty kolor. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Jeden komentarz

Zostaw komentarz