Naleśniki zebra

Naleśnik zebra

Naleśnik zebra. Ciekawa alternatywa dla klasycznych pieczonych naleśników czy omletów. Ma super wzór i fantastyczny smak. Dzieci będą zachwycone.

Naleśnik zebra

Naleśnik zebra. Ciekawa alternatywa dla klasycznych pieczonych naleśników czy omletów. Ma super wzór i fantastyczny smak. Dzieci będą zachwycone.



Naleśniki zebra

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Naleśnik:
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1op. budyniu waniliowego
  • 1 łyżka białka o smaku pistacji
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • 1 szkl. mleka ryżowego
  • masło klarowane do smażenia
  • kakao
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatki:
  • mały gęsty skyr
  • 2 łyżki sosu solony karmel
  • Sos:
  • 1 figa
  • 1 łyżka miodu z pomarańczą
  • 1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj. Połowę masy wymieszaj z kakao.
  • Patelnię posmaruj masłem. Na środek patelni wylej biała masę, na białą wylej łyżkę masy z kakao i tak do wykończenia mas. Patelnię przykryj pokrywkę i przestaw na kuchenkę. Smaż na średnim ogniu do czasu ścięcia się góry
  • Figę przetnij na ćwiartki. 
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj figę i miód. Smaż aż miód się rozpuści. 
  • Jogurt wymieszaj z sosem karmelowym i posmaruj nim naleśnik. Dodaj usmażone figi. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *