Torcik szarlotka z solonym karmelem

Torcik szarlotka z solonym karmelem

Torcik szarlotka z solonym karmelem 20-24 porcje. Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem sosu karmelowego. Wspaniały smak i aromat, który oczaruje każdego. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazje.

Torcik szarlotka z solonym karmelem

Torcik szarlotka z solonym karmelem 20-24 porcje. Delikatny biszkopt przełożony prażonymi jabłkami z dodatkiem sosu karmelowego. Wspaniały smak i aromat, który oczaruje każdego. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazje.



Torcik szarlotka z solonym karmelem

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

90 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt na formę fi20:
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • Dodatki:
  • 10 jabłek
  • 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa
  • 4 łyżki sosu solony karmel
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • sok z 1/2 cytryny
  • polewa:
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka whisky

Przygotowanie


  • Oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do misy miksera, zacznij ubijać na maksymalnych obrotach. Jak białka będą białe zacznij dodawać po łyżce cukier. Nie dodawaj od razu całego bo się nie rozpuści.  Jak białka będą sztywne jak przy bezie, zacznij dodawać po jednym żółtku. Po dokładnym wymieszaniu żółtek dodaj mąkę. Wymieszaj ją na małych obrotach ( dosłownie kilka ruchów miksera). Dokończ mieszanie masy ręcznie, szpatułką. Staraj się podbijać masę od dołu go góry aby ją dobrze napowietrzyć.
  • Masę przełóż do przygotowanego rantu/ formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 175’C na 50-55 min ( w zależności od piekarnika)
  • Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W garnku lub głębokiej patelni rozpuść masło, następnie dodaj jabłka i sok z cytryny. Smaż przez 3min. Jak jabłka zmiękną i pojawi się sok dodaj sos karmelowy i dokładnie wymieszaj. Po minucie dodaj galaretkę.  Smaż kolejne 2min. cały czas mieszaj aby jabłka się nie przypaliły. 
  • Zimny biszkopt przetnij na trzy blaty. 
  • Włóż do rantu dolny blat, przełóż go połową gorących jabłek, na to połóż drugi blat i wyłóż pozostałe jabłka, przykryj trzecim blatem. dociśnij. 
  • Górny blat można nasączyć delikatnie herbatą z cytryną
  • Polewa: czekoladę rozpuść z dodatkiem śmietanki. Jak składniki się połączą dodaj whisky. 

Ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. a najlepiej na cała noc.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz