Sałatka z halloumi i brzoskwiniami
Sałatka z halloumi i brzoskwiniami, to najlepszy smak końca lata. Jest soczysta, delikatnie słodka i pełna aromatu.
Do jej przygotowania potrzebujesz kilku sezonowych składników, które na pewno masz w domu. Doskonale się sprawdzi na co dzień jak i na różne imprez. Owoce i ser mają wspaniały smak dzięki smażeniu w sosie miodowo-maślanym. Są soczyste, miękkie i delikatnie słodkie.
Sałatka najlepsza jest na ciepło, kiedy ser jest jeszcze miękki.
Brzoskwinie- smażone w sosie miodowo-maślanym, są soczyste, słodkie i wspaniale uzupełniają smak sałatki
Ser Halloumi- wybieraj dobrej jakości, jest delikatnie słony, więc nie trzeba go przyprawiać.
Orzechy- najlepsze będą pekany ale możesz użyć laskowe, włoskie. Smażone pekany w sosie maślano-miodowym mają cudowny smak i doskonale podkręcają smak sałatki.
Zioła- ja dodałam listki świeżej mięty ale świetnie się sprawdzi bazylia.
Jogurt grecki z dodatkiem skórki z cytryny, oliwy z oliwek i przypraw wspaniale otula składniki sałatki.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie i haloumi pokrój w plastry.
- Ogórka pokrój w kostkę, cebulę zetrzyj na mandolinie.
- Miód i masło rozpuść na patelni, dodaj brzoskwinie i ser. Smaż około 3-4 min( ser ma się zarumienić), dodaj orzechy.
- Jogurt rozsmaruj na talerzu dodaj skórkę, przyprawy i oliwę z oliwek. Na to wyłóż sałatę, brzoskwinie, ser i orzechy, plastry cebuli, pokrojonego ogórka i listki mięty. Całość polej sosem ze smażenia.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 duża patelnia
- 1 deska i nóż
- 1 duży talerz
Składniki
- 3 szt. brzoskwinie
- 1 szt. ogórek
- ½ szt. czerwona cebula
- 1 garść listki mięty
- 1 szt. ser halloumi
- 1 garść orzechy pekan
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miód
- 2 łyżki jogurt grecki
- 1 łyżeczka skórka z cytryny
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól i pieprz
- 1 szt. mała sałata rzymska możesz zamienić na roszponkę lub rukolę
Przygotowanie
- Brzoskwinie i haloumi pokrój w plastry.
- Ogórka pokrój w kostkę, cebulę zetrzyj na mandolinie.
- Miód i masło rozpuść na patelni, dodaj brzoskwinie i ser. Smaż około 3-4 min( ser ma się zarumienić), dodaj orzechy.
- Jogurt rozsmaruj na talerzu dodaj skórkę, przyprawy i oliwę z oliwek. Na to wyłóż sałatę, brzoskwinie, ser i orzechy, plastry cebuli, pokrojonego ogórka i listki mięty. Całość polej sosem ze smażenia.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!