Tomatokeftedes
Tomatokeftedes- greckie placki z pomidorów. To pomysł na smaczna przekąskę lub lekki obiad w wakacyjnym klimacie. Wykonane są z pokrojonych w kostkę pomidorów, świeżych ziół, cebuli, mięty i sera feta. Placuszki nie zawierają mięsa więc świetnie się sprawdzą dla wegetarian. Po usmażeniu są miękkie, chrupiące na brzegach i bardzo aromatyczne.
Warto przygotować je w sezonie jak mamy dostęp do najlepszych pomidorów i świeżych ziół.
Podstawowe składniki Tomatokeftedes zazwyczaj obejmują dojrzałe pomidory, starte lub drobno posiekane, wraz z mieszanką świeżych ziół, takich jak koperek, mięta i pietruszka. Mieszankę często łączy się z bułką tartą lub mąką, a czasem jajkami. Doprawia się ją różnymi przyprawami, takimi jak czosnek, cebula, a czasem kminek.
Dlaczego pokochasz te placki pomidorowe:
Są doskonałe: Ten przepis jest tak pyszny, że idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę na imprezę.
Sezonowe: Te placki z pomidorów świetnie sprawdzą się w sezonie pomidorowym, gdy masz w ogrodzie zioła do wykorzystania
Zioła: Użyj świeżych ziół do tych smażonych pomidorów, aby uzyskać najlepszy smak. Ja użyłam mięty, pietruszki i koperku.
Pomidory: Ponieważ pomidory kroisz, nie ma znaczenia, jakiego rodzaju pomidorów użyjesz w tym przepisie. Po prostu wybierz to, co masz pod ręką lub co jest świeże.
Feta: użyj jaką lubisz. Może być owcza, owczo-kozia lub z mleka krowiego
Przygotowanie jest bardzo proste:
- Pomidory, zioła i cebule drobno pokrój.
- Przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę i pozostałe składniki.
- Placuszki smaż na oleju na zloty kolor z obu stron.
Podawaj z sosem czosnkowo koperkowym:
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka koperku
- sól, pieprz i czosnek do smaku
- 1/s startego kiszonego ogórka ( może być też zielony)
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 deska i nóż
- 1 duża miska
- 1 duża patelnia
Składniki
- 500 g pomidorów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 garść mięta, bazylia, natka pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka koperku
- po ½ łyżeczki pieprz, czosnek
- 170 g mąki
- 200 g fety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Pomidory, zioła i cebule drobno pokrój.
- Przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę i pozostałe składniki.
- Placuszki smaż na oleju na zloty kolor z obu stron.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!