Tomatokeftedes

Tomatokeftedes

Tomatokeftedes- greckie placki z pomidorów.

Tomatokeftedes

Tomatokeftedes- greckie placki z pomidorów. To pomysł na smaczna przekąskę lub lekki obiad w wakacyjnym klimacie. Wykonane są z pokrojonych w kostkę pomidorów, świeżych ziół, cebuli, mięty i sera feta. Placuszki nie zawierają mięsa więc świetnie się sprawdzą dla wegetarian. Po usmażeniu są miękkie, chrupiące na brzegach i bardzo aromatyczne.

Warto przygotować je w sezonie jak mamy dostęp do najlepszych pomidorów i świeżych ziół.

Podstawowe składniki Tomatokeftedes zazwyczaj obejmują dojrzałe pomidory, starte lub drobno posiekane, wraz z mieszanką świeżych ziół, takich jak koperek, mięta i pietruszka. Mieszankę często łączy się z bułką tartą lub mąką, a czasem jajkami. Doprawia się ją różnymi przyprawami, takimi jak czosnek, cebula, a czasem kminek.

Dlaczego pokochasz te placki pomidorowe:

Są doskonałe: Ten przepis jest tak pyszny, że idealnie nadaje się na przystawkę lub przekąskę na imprezę.

Sezonowe: Te placki z pomidorów świetnie sprawdzą się w sezonie pomidorowym, gdy masz w ogrodzie zioła do wykorzystania

Zioła: Użyj świeżych ziół do tych smażonych pomidorów, aby uzyskać najlepszy smak. Ja użyłam mięty, pietruszki i koperku.

Pomidory: Ponieważ pomidory kroisz, nie ma znaczenia, jakiego rodzaju pomidorów użyjesz w tym przepisie. Po prostu wybierz to, co masz pod ręką lub co jest świeże.

Feta: użyj jaką lubisz. Może być owcza, owczo-kozia lub z mleka krowiego

Zobacz również

Zapiekanka z cukinia i pomidorkami
Zapiekanka z cukinią i pomidorkami, to prosta i ekspresowy pomysł na obiad lub kolacje.
Sprawdź przepis
Zapiekanka z cukinia i pomidorkami 4


Przygotowanie jest bardzo proste:

  • Pomidory, zioła i cebule drobno pokrój.
  • Przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę i pozostałe składniki.
  • Placuszki smaż na oleju na zloty kolor z obu stron.

Podawaj z sosem czosnkowo koperkowym:

  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka koperku
  • sól, pieprz i czosnek do smaku
  • 1/s startego kiszonego ogórka ( może być też zielony)

Tomatokeftedes

Greckie placki z pomidorów. To pomysł na smaczna przekąskę lub lekki obiad w wakacyjnym klimacie.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tomatokeftedes
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia Mediterranean
Porcje 10 szt.

Sprzęt

  • 1 deska i nóż
  • 1 duża miska
  • 1 duża patelnia

Składniki
  

  • 500 g pomidorów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 garść mięta, bazylia, natka pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka koperku
  • po ½ łyżeczki pieprz, czosnek
  • 170 g mąki
  • 200 g fety
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Pomidory, zioła i cebule drobno pokrój.
  • Przełóż do miski. Dodaj pokruszoną fetę i pozostałe składniki.
  • Placuszki smaż na oleju na zloty kolor z obu stron.
tagi bazylia, feta, placki, placki z pomidorów, placuszki, śledzie w śmietanie, Tomatokeftedes

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!