Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki. Przepis na pyszna przekąskę na rożne okazje.

Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki. Przepis na pyszna przekąskę na rożne okazje. Propozycja idealna na upalny letni dzień.

Jedyne co musisz zrobić, aby powstała ta pyszna przystawka, to pokroić gruszki w bardzo cienkie plasterki, dodać usmażony boczek, pokruszony ser, uprażone orzechy i wszystko skropić oliwą i sosem musztardowym.

Do przygotowania Carpaccio możesz wybrać dodatki pasujące do gruszki: rożne sery, orzechy, świeże zioła. Dzięki temu za każdym razem bedzie smakowało inaczej.

Gruszki- mamy teraz sezon, więc warto korzystać i przygotowywać różne dania.

Ser z niebieską pleśnią- wybierz jaki lubisz. Pamiętaj aby ser był z tych ostrzejszych w smaku, dzięki temu carpaccio nie bedzie mdłe.

Orzechy- świetnie pasują laskowe, włoskie. Prażone lub pieczone aby miały więcej smaku.

Zioła- ja dodałam listki świeżej mięty ale świetnie się sprawdzi tymianek.

Zobacz również

Zapiekanka z cukinia i pomidorkami
Zapiekanka z cukinią i pomidorkami, to prosta i ekspresowy pomysł na obiad lub kolacje.
Sprawdź przepis
Zapiekanka z cukinia i pomidorkami 4


Przygotowanie:

  • Boczek usmaż na patelni, następnie pokrój w drobną kostke.
  • Orzechy upraż na patelni.
  • Składniki na sos wymieszaj.
  • Gruszkę i cebulę pokrój na mandolinie( lub nożem w bardzo cienkie plastry).
  • Plastry gruszki wyłóż na talerz, polej sosem, sokiem z cytryny i dodatkowo oliwą z oliwek. Posyp boczkiem, serem, cebulą, dodaj orzechy i liście mięty.

Carpaccio z gruszki

Carpaccio z gruszki. Przepis na pyszna przekąskę na rożne okazje. Propozycja idealna na upalny letni dzień.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Carpaccio z gruszki
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 2 minuty
Danie Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży talerz
  • 1 mandolina
  • 1 miseczka
  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 1 szt. gruszka
  • 2 plastry boczku
  • 3 plastry cebuli czerwonej
  • 10 szt. orzechy wloskie
  • kilka listków mięty
  • 1 plaster cytryny sok
  • 1 kawałek sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyzki oliwy z oliwek

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 szczypta sól i pieprz

Przygotowanie

  • Boczek usmaż na patelni, następnie pokrój w drobną kostke.
  • Orzechy upraż na patelni.
  • Składniki na sos wymieszaj.
  • Gruszkę i cebulę pokrój na mandolinie( lub nożem w bardzo cienkie plastry).
  • Plastry gruszki wyłóż na talerz, polej sosem, sokiem z cytryny i dodatkowo oliwą z oliwek. Posyp boczkiem, serem, cebulą, dodaj orzechy i liście mięty.
tagi boczek, carpaccio, carpaccio z gruszki, gruszki, ser z niebieską pleśnią

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG