Carpaccio z gruszki
Carpaccio z gruszki. Przepis na pyszna przekąskę na rożne okazje. Propozycja idealna na upalny letni dzień.
Jedyne co musisz zrobić, aby powstała ta pyszna przystawka, to pokroić gruszki w bardzo cienkie plasterki, dodać usmażony boczek, pokruszony ser, uprażone orzechy i wszystko skropić oliwą i sosem musztardowym.
Do przygotowania Carpaccio możesz wybrać dodatki pasujące do gruszki: rożne sery, orzechy, świeże zioła. Dzięki temu za każdym razem bedzie smakowało inaczej.
Gruszki- mamy teraz sezon, więc warto korzystać i przygotowywać różne dania.
Ser z niebieską pleśnią- wybierz jaki lubisz. Pamiętaj aby ser był z tych ostrzejszych w smaku, dzięki temu carpaccio nie bedzie mdłe.
Orzechy- świetnie pasują laskowe, włoskie. Prażone lub pieczone aby miały więcej smaku.
Zioła- ja dodałam listki świeżej mięty ale świetnie się sprawdzi tymianek.
Przygotowanie:
- Boczek usmaż na patelni, następnie pokrój w drobną kostke.
- Orzechy upraż na patelni.
- Składniki na sos wymieszaj.
- Gruszkę i cebulę pokrój na mandolinie( lub nożem w bardzo cienkie plastry).
- Plastry gruszki wyłóż na talerz, polej sosem, sokiem z cytryny i dodatkowo oliwą z oliwek. Posyp boczkiem, serem, cebulą, dodaj orzechy i liście mięty.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duży talerz
- 1 mandolina
- 1 miseczka
- 1 patelnia
Składniki
- 1 szt. gruszka
- 2 plastry boczku
- 3 plastry cebuli czerwonej
- 10 szt. orzechy wloskie
- kilka listków mięty
- 1 plaster cytryny sok
- 1 kawałek sera z niebieską pleśnią
- 2 łyzki oliwy z oliwek
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki miodu
- 1 szczypta sól i pieprz
Przygotowanie
- Boczek usmaż na patelni, następnie pokrój w drobną kostke.
- Orzechy upraż na patelni.
- Składniki na sos wymieszaj.
- Gruszkę i cebulę pokrój na mandolinie( lub nożem w bardzo cienkie plastry).
- Plastry gruszki wyłóż na talerz, polej sosem, sokiem z cytryny i dodatkowo oliwą z oliwek. Posyp boczkiem, serem, cebulą, dodaj orzechy i liście mięty.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!