Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią, to pyszna i prosta przekąska lub dodatek do obiadu.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
02/08/2024

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią

Drobiowe kotleciki z dodatkiem warzyw, to pyszna i prosta przekąska lub dodatek do obiadu.

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią, to pyszny mix warzyw, delikatnego mięsa i sera. To najlepszy sposób na przemycanie warzyw do naszego jedzenia. Kotleciki są delikatne i bardzo aromatyczne. Dodatki możesz zmieniać w zależności od sezonu lub od tego co masz w danej chwili w lodówce.

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią można smażyć lub upiec. Wersja pieczona jest mniej tłusta i bardziej fit.

Możesz je podać z ziemniakami, sałatką, frytkami lub z kaszą.

Kotleciki nadają się do mrożenia. Zapakuj je do szczelnego worka lub pudełeczka i włóż do zamrażarki. Po rozmrożeniu podgrzej na suchej patelni.

Zobacz również

Kieszonki z piersi z kurczaka
Kieszonki z piersi z kurczaka nadziewane pesto, mozzarella i pomidorami, to pyszny obiad dla całej rodziny.
Sprawdź przepis
Kieszonki z piersi z kurczaka

Przygotowanie jest bardzo proste:

  • Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju.
  • Cukinie i marchewkę zetrzyj na tarce, posyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij sok.
  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki. Jak masa bedzie za rzadka ( cukinia może mieć dużo wody), to dodaj bułkę tarta.
  • Bulkę tartą wymieszaj z parmezanem. Z masy uformuj kotleciki, następnie obtocz je w panierce.
  • Smaż na średnim ogniu. Kotlety są grube, więc muszą się dłużej smażyć aby nie były surowe.

Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią

Pyszne drobiowe kotleciki z dodatkiem warzyw, to pyszna i prosta przekąska lub dodatek do obiadu.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
Siekane kotleciki z kurczaka z cukinią
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 12 szt.

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 tarka do warzyw
  • 1 patelnia
  • 1 ostry nóż i deska

Składniki
  

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 srednia cukinia
  • 1 duża marchewka
  • ½ szt. cebula
  • 2 łyżki bulki tartej ( opcjonalnie)
  • 4 łyżki tartego twardego sera ( parmezan)
  • 2-3 łyżki tartej mozzarelli
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżeczka olej do smażenia
  • 1 łyżka sól
  • po łyżeczka pieprz, czosnek

Panierka:

  • 1 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżka parmezanu

Dodatkowo:

  • 1 op. olej do smażenia

Przygotowanie

  • Cebulę pokrój drobno i usmaż na oleju.
  • Cukinie i marchewkę zetrzyj na tarce, posyp łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij sok.
  • Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki. Jak masa bedzie za rzadka ( cukinia może mieć dużo wody), to dodaj bułkę tarta.
  • Bulkę tartą wymieszaj z parmezanem. Z masy uformuj kotleciki, następnie obtocz je w panierce.
  • Smaż na średnim ogniu. Kotlety są grube, więc muszą się dłużej smażyć aby nie były surowe.
tagi cukinia, pierś z kurczaka, siekane kotleciki, siekane kotleciki z kurczaka, siekane kotleciki z kurczaka z cukinią
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG