Burrata board z cukinią

Burrata board z cukinią

Czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.

Burrata board z cukinią

Czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.

Burrata board, to pomysł na pyszne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .

Wystarczy 10 minut aby ją przygotować:

W piekarniku upiecz pomidorki rzymskie, z cukinią, czosnkiem, przyprawami i olejem. Następnie na desce rozłóż poszarpaną burratę i dodaj upieczone warzywa, całość polej olejem z pieczenia, posyp migdałami i dodaj listki rukoli.

Podaj z podpieczoną bagietką, posmarowaną olejem z pieczenia.

Burrata, co to jest?

To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.

Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.

Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).

Zobacz również

Galette z cukinią i łososiem
Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
Sprawdź przepis
galette z cukinią i lososiem

Jak zrobić tarte

Burrata board z cukinią

Czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Burrata board z cukinią
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Danie Obiad
Kuchnia Italian

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia
  • 1 deska

Składniki
  

  • 1 szt. Burrata
  • 2 ząbki 4 ząbki czosnku
  • 200 g Pomidorki rzymskie
  • ¼ szkl. 1/4szkl. Oliwa z oliwek
  • po ½ łyżeczki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory z ziołami
  • 1 szt. 1 mała cukinia
  • 2 łyżki Uprażone pestki słonecznika
  • 1 szt rukola

Przygotowanie

  • Cukinię pokrój w cienkie plastry.
  • Pomidory, czosnek i cukinię piecz 10-15min. Temp. 200’C
  • Burratę rozłóż na papierze lub półmisku, dodaj upieczone warzywa. Posyp pestkami słonecznika i rukolą.
  • Podaj z ulubionym grillowanym pieczywem.
tagi burrata, cukinia, pomidory

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!