Burrata board z cukinią
Czyli burrata serwowana na desce, z aromatycznymi pieczonymi warzywami.
Burrata board, to pomysł na pyszne śniadanie, kolacje, czy przekąskę na imprezę. Przygotowanie jest bardzo proste, nie wymaga wielu składników .
Wystarczy 10 minut aby ją przygotować:
W piekarniku upiecz pomidorki rzymskie, z cukinią, czosnkiem, przyprawami i olejem. Następnie na desce rozłóż poszarpaną burratę i dodaj upieczone warzywa, całość polej olejem z pieczenia, posyp migdałami i dodaj listki rukoli.
Podaj z podpieczoną bagietką, posmarowaną olejem z pieczenia.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).

Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Jak zrobić tarte

Sprzęt
- 1 forma do pieczenia
- 1 deska
Składniki
- 1 szt. Burrata
- 2 ząbki 4 ząbki czosnku
- 200 g Pomidorki rzymskie
- ¼ szkl. 1/4szkl. Oliwa z oliwek
- po ½ łyżeczki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, harrisa, suszone pomidory z ziołami
- 1 szt. 1 mała cukinia
- 2 łyżki Uprażone pestki słonecznika
- 1 szt rukola
Przygotowanie
- Cukinię pokrój w cienkie plastry.
- Pomidory, czosnek i cukinię piecz 10-15min. Temp. 200’C
- Burratę rozłóż na papierze lub półmisku, dodaj upieczone warzywa. Posyp pestkami słonecznika i rukolą.
- Podaj z ulubionym grillowanym pieczywem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!