Omlet z cukinią i śliwkami

Omlet z cukinią i śliwkami

Omlet z cukinią i śliwkami to świetny sposób aby przemycić owoce i warzywa do posiłku. Omlet wychodzi puszysty i bardzo aromatyczny. Dodatek świeżych owoców i miodu z pomarańczą super podkręca jego smak.

Omlet z cukinią i śliwkami



Omlet z cukinią i śliwkami

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

8 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 łyżki płatków owsianych bg
  • 1/3 szkl. startej cukinii
  • 1 banan bardzo dojrzały
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bg
  • wanilia
  • 2 łyżki białka o smaku pistacjowym
  • 3 śliwki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Masło klarowane do smażenia
  • Dodatki:
  • jogurt naturalny gesty
  • miód pomarańczowy
  • brzoskwinie
  • śliwki
  • maliny

Przygotowanie


  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach ( może być ze skórką).
  • Banana rozgnieć widelcem, śliwki, pokrój w paseczki lub kostkę, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Masło rozpuść na patelni, przelej masę i smaż z obu stron, na małym ogniu, pod przykryciem. Omlet jest delikatny, więc uważaj przy obracaniu. 🙂
  • Gotowy omlet przełóż na talerz, polej jogurtem, miodem i dodaj owoce.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Komentarze

Zostaw komentarz