placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe, to świetny pomysł na pyszne śniadanie, lub słodki deser do kawy. Można je podawać z różnymi dodatkami. Placuszki wychodzą mięciutkie, delikatnie słodkie i smakują jak sernik waniliowy.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
08/09/2021

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe -Syrniki.

To świetny pomysł na pyszne śniadanie lub słodki deser do kawy. Można je podawać z różnymi dodatkami.

Placuszki twarogowe

Syrniki, to popularne danie na wschodzie : Ukraina, Rosja, Białoruś. Placuszki przygotowywane są na bazie twarogu, mąki lub kaszy manny i jajek. Wychodzą puszyste i delikatne, dzieki małej ilości mąki lub kaszy. Smakują jak waniliowe serniczki, które rozpływają się w ustach.

Przygotowanie

Syrniki to danie ekspresowe, które nie wymaga użycia dodatkowych sprzętów. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszać.
Kolejnym krokiem krokiem jest uformowanie placuszków. Nie rób ich za dużych i grubych, aby miały szansę się dokładnie usmażyć.

Twaróg do Syrników wybieraj kremowy, śmietankowy lub wiejski. Ważne aby był gładki i nie miał wyczuwalnych grudek.
Możesz je przygotować w wersji BG lub klasycznej. Do wersji BG wybieraj mąkę ryżową lub dowolną mieszankę.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Placuszki z serkiem wiejskim i borówkami

Placuszki jogurtowe z acai

Placuszki jogurtowe z jabłkiem

Placuszki czekoladowe z ricottą

Racuchy z jabłkami bg

Placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe " Skyrniki". To świetny pomysł na pyszne śniadanie lub słodki deser do kawy. Można je podawać z różnymi dodatkami. Placuszki wychodzą mięciutkie, delikatnie słodkie i smakują jak sernik waniliowy.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Placuszki twarogowe
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Śniadanie
Kuchnia polska
Porcje 8 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 2 duży talerz
  • 1 patelnia

Składniki
  

Wersja bg

  • 400 g miękkiego kremowego twarogu
  • 1 szkl. 1 szkl. mąki ryżowe j + do obtoczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego bg **jak dajesz jajka budyń możesz pominąć
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 2 szt. jajka
  • ½ łyżeczki wanilii
  • ¼ szkl. szkl. cukru

Wersja z glutenem

  • 400 g miękkiego kremowego twarogu
  • 2 szt. jajko
  • 100 g kaszy mannej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • ½ szkl. mąki do obtoczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szt olej do smażenia

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Uformuj placuszki. Obtocz je w mące.
  • Smaż na małym ogniu, na rozgrzanym oleju ryżowym lub maśle klarowanym. 

Film z przygotowania wersja z glutenem

  • kroki

Film z przygotowania wersja bg

  • kroki
tagi placuszki, placuszki twarogowe, syrniki, twaróg
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG