Placuszki czekoladowe z ricottą

Placuszki czekoladowe z ricottą

Placuszki czekoladowe z karmelizowanymi figami. Szybkie i proste śniadanie lub deser. Miękkie i delikatne placki z pysznym sosem figowo miodowym.

Placuszki czekoladowe z ricottą



Placuszki czekoladowe z ricottą

szczegóły:

Porcje

około 8 szt.

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 szkl. mąki ryżowej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • 1 op. ricotty
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki białka konopnego z kakao
  • 1/4 szkl. oleju ryżowego
  • Dodatki:
  • 1 figa
  • 1 łyżka miodu z pomarańczą
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  
  • Figę przekrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone figi i smaż przez 0,5 min. Dodaj miód, zamieszaj. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz