Sernik na zimno z malinami
Sernik na zimno z malinami i czekoladowym spodem, to najlepsze ciasto w upalne dni. Jest kremowy, puszysty, delikatnie słodki i kwaskowy od owoców.
Połączenie czekoladowego spodu, soczystych malin i aksamitnego sernika, to przepis na deser doskonały. Jego smak zachwyci każdego.
Latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie, ostatnią rzeczą o jakiej marze to włączenie piekarnika 🙂 W gorące dni sięgam po lekkie jedzenie i desery bez pieczenia.
Sernik na zimno, to jeden z tych deserów, który najczęściej robię. Jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu ( nie wliczając czasu w lodówce),a do tego bardzo smaczny. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do lodówki. Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.
Spód zrób taki jak lubisz: herbatniki, biszkopty, biszkopt, ciasto ucierane.
Składniki:
- Twaróg: użyłam w kostkach
- Maliny świeże lub mrożone
- Galaretki malinowe rozpuszczone w 1/2 porcji wody z opakowania ( 2x 250 ml)
- Spód to czekoladowe ciasto jak na kopiec kreta, możesz użyć herbatników
Ciasta często mrożę ( biszkopt, resztki z ciasta typu babka, muffinki), dzięki temu mogę zrobić ekspresowe desery, bez konieczności włączania piekarnika. Ciasto musi być szczelnie zamknięte, przechowywać w zamrażalce do 2 mies.
Przygotowanie:
- Rozpuść galaretki i ostudź.
- Twaróg ukręć z dodatkiem cukru, następnie dodaj galaretkę. Masę zblenduj, aby była gładka i bez grudek.
- Spod ciasta: użyłam resztek zamrożonego ciasta czekoladowego, możesz użyć herbatników
- Na spod wyłóż maliny świeże lub mrożone, na to wylej masę. Wstaw do zamrażalki na 20-30 min. Masa szybko gestnieje.
- Na wierzch wylej galaretkę.
- Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe.
- Herbatniki potrzebują więcej czasu aby zmiękły. Najlepiej noc w lodówce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Sprzęt
- 1 forma 15×25 cm wymiary wewnętrzne
- 2 miseczki
- 1 robot z misą
- 1 blender
Składniki
- 500 g twarogu
- ¼ szkl. cukru pudru
- 100 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 op. galaretki malinowe
- 500 ml wrzątku
- 400 g Ciasto czekoladowe lub herbatniki
- 300-400 g malin
Przygotowanie
- Do każdej z galaretek dodaj po 250 ml wrzątku, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- Twaróg ukręć z cukrem pudrem, dodaj galaretkę i następnie jogurt grecki. Na koniec zblenduj blenderem aby nie było grudek. Masa ma być gładka.
- Pokruszone ciasto ( jak masz w kawałku to wyłóż całe) przełóż do formy i dokładnie uklep/ herbatnikami wyłóż spód formy. Wyłóż maliny, na to wylej masę. Wstaw do lodówki na 20 min.
- Na zimne ciasto wylej galaretkę, wstaw do lodówki na 2-3 godziny( najlepiej na cała noc).
Film:
- kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!