sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami i czekoladowym spodem, to najlepsze ciasto w upalne dni.

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami i czekoladowym spodem, to najlepsze ciasto w upalne dni. Jest kremowy, puszysty, delikatnie słodki i kwaskowy od owoców.

Połączenie czekoladowego spodu, soczystych malin i aksamitnego sernika, to przepis na deser doskonały. Jego smak zachwyci każdego.

Latem, kiedy temperatury są bardzo wysokie, ostatnią rzeczą o jakiej marze to włączenie piekarnika 🙂 W gorące dni sięgam po lekkie jedzenie i desery bez pieczenia.

Sernik na zimno, to jeden z tych deserów, który najczęściej robię. Jest prosty i ekspresowy w przygotowaniu ( nie wliczając czasu w lodówce),a do tego bardzo smaczny. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić do lodówki. Owoce możesz zmieniać w zależności od sezonu.

Spód zrób taki jak lubisz: herbatniki, biszkopty, biszkopt, ciasto ucierane.

Składniki:

  • Twaróg: użyłam w kostkach
  • Maliny świeże lub mrożone
  • Galaretki malinowe rozpuszczone w 1/2 porcji wody z opakowania ( 2x 250 ml)
  • Spód to czekoladowe ciasto jak na kopiec kreta, możesz użyć herbatników

Ciasta często mrożę ( biszkopt, resztki z ciasta typu babka, muffinki), dzięki temu mogę zrobić ekspresowe desery, bez konieczności włączania piekarnika. Ciasto musi być szczelnie zamknięte, przechowywać w zamrażalce do 2 mies.

Przygotowanie:

  • Rozpuść galaretki i ostudź.
  • Twaróg ukręć z dodatkiem cukru, następnie dodaj galaretkę. Masę zblenduj, aby była gładka i bez grudek.
  • Spod ciasta: użyłam resztek zamrożonego ciasta czekoladowego, możesz użyć herbatników
  • Na spod wyłóż maliny świeże lub mrożone, na to wylej masę. Wstaw do zamrażalki na 20-30 min. Masa szybko gestnieje.
  • Na wierzch wylej galaretkę.
  • Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe.
  • Herbatniki potrzebują więcej czasu aby zmiękły. Najlepiej noc w lodówce.

Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z malinami i czekoladowym spodem, to najlepsze ciasto w upalne dni.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
sernik na zimno z malinami
Czas przygotowania 3 godziny 30 minuty
Czas gotowania 0 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 forma 15×25 cm wymiary wewnętrzne
  • 2 miseczki
  • 1 robot z misą
  • 1 blender

Składniki
  

  • 500 g twarogu
  • ¼ szkl. cukru pudru
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 op. galaretki malinowe
  • 500 ml wrzątku
  • 400 g Ciasto czekoladowe lub herbatniki
  • 300-400 g malin

Przygotowanie

  • Do każdej z galaretek dodaj po 250 ml wrzątku, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
  • Twaróg ukręć z cukrem pudrem, dodaj galaretkę i następnie jogurt grecki. Na koniec zblenduj blenderem aby nie było grudek. Masa ma być gładka.   
  • Pokruszone ciasto ( jak masz w kawałku to wyłóż całe) przełóż do formy i dokładnie uklep/ herbatnikami wyłóż spód formy. Wyłóż maliny, na to wylej masę. Wstaw do lodówki na 20 min.
  • Na zimne ciasto wylej galaretkę, wstaw do lodówki na 2-3 godziny( najlepiej na cała noc).

Film:

  • kroki:
tagi ciasto bez pieczenia, ciasto czekoladowe, maliny, sernik, sernik na zimno, sernik na zimno z malinami

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!