Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone na spodzie z herbatników. To ekspresowe ciasto, które przygotujesz na każdą okazję. Sernik jest delikatny, kremowy i prosty w przygotowaniu. Możesz go podać ulubionym kremem, musem lub czekoladą.

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone na spodzie z herbatników. To ekspresowe ciasto, które przygotujesz na każdą okazję. Sernik jest delikatny, kremowy i prosty w przygotowaniu. Możesz go podać ulubionym kremem, musem lub czekoladą.



Sernik z mascarpone

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

10

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 60g białek ( 2 białka)
  • 400g twarogu śmietankowego
  • 250g mascarpone
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180-200g herbatników pełnoziarnistych
  • 80g masła

Przygotowanie


  • Herbatniki zmiel w blenderze, dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia ( u mnie rant 18cm), wyrównaj i dokładnie uklep.
  • Do misy miksera dodaj białka, mascarpone, twaróg, wanilię, cukier, mąkę. Dokładnie wymieszaj. Nie kręć za długo aby nie napowietrzyć masy.
  • Masę przełóż na przygotowane herbatniki.
  • Piecz w kąpieli wodnej przez około 45min ( czas uzależniony od piekarnika) w 175’C. Po upieczeniu ostudź i wstaw do lodówki.

Upieczony sernik możesz polać ulubionym kremem, musem lub czekoladą.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.