Doniczki czekoladowe

Doniczki czekoladowe

Doniczki czekoladowe, oryginalny pomysł na pyszny deser, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych.

Doniczki czekoladowe

Doniczki czekoladowe, oryginalny pomysł na pyszny deser, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych.

We wnętrzu skrywają delikatnie słodki krem, jadalną ziemię z czekoladowego ciasta kopiec kreta i świeże truskawki. To desery doskonałe na przyjęcie dla dzieci i dorosłych! Zachęcam do obejrzenia poniższego filmiku – tam krok po kroku pokazuję proces przygotowania.

Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi. Ważny jest czas aby czekolada dobrze stwardniała w kubeczkach.

W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.

Składniki:

Kubeczki papierowe lub plastikowe pojemność do 270 ml. Ważne aby nie były duże.

Czekolada. Użyłam mieszanki mlecznej z deserową. Nie jest słodko ale też nie twardnieje, jak sama gorzka.

Ziemia: Użyłam zamrożonych resztek ciasta z kopca kreta. Możesz wykorzystać dowolne ciemne ciasto lub zmielić czarne ciasteczka lub herbatniki.

Krem: śmietanka 30%, mascarpone i cukier puder. Jest to najlepszy krem do deserów. Prosty w przygotowaniu i delikatnie słodki. Doskonale komponuje się z czekolada i owocami.

Przygotowanie:

1.Zacznij od rozpuszczenia czekolad.

2. Część czekolady przelej do kubeczków. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj czekoladę po ściankach kubeczków. Wstaw do zamrażalki.

3. Po około 5 min. wyjmij kubki i wylej kolejną warstwę czekolady. Wstaw do zamrażalki.

4. Truskawki pokrój w kosteczkę.

5. Śmietankę 30%, maskarpone i cukier puder ukręć na gesty krem.

6. Wyjmij kubeczki z zamrażalki, delikatnie odklej papierowy kubek od czekolady. Działaj szybko ale delikatnie, bo czekolada szybko mięknie.

7. Kupeczki wypełnij warstwą: krem, owoce, ciasto, krem, owoce ciasto. Udekoruj listkami mięty i owocami.

8. Trzymaj w lodówce.

Doniczki czekoladowe

Doniczki czekoladowe, oryginalny pomysł na pyszny deser, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Doniczki czekoladowe
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 0 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 4 szt

Sprzęt

  • 1 miseczka
  • 1 łyżeczka
  • 1 deska i nóż do krojenia
  • 4 kubeczki poj. 270 ml
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady deserowej
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 porcja ciasto czekoladowe przepis na kopiec kreta
  • 4 szt listki mięty
  • 10 szt duże truskawki

Przygotowanie

  • Przygotowanie:
    Zacznij od rozpuszczenia czekolad.
  • Część czekolady przelej do kubeczków. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj czekoladę po ściankach kubeczków. Wstaw do zamrażalki.
  • Po około 5 min. wyjmij kubki i wylej kolejną warstwę czekolady. Wstaw do zamrażalki.
  • Truskawki pokrój w kosteczkę.
  • Śmietankę 30%, mascarpone i cukier puder ukręć na gesty krem.
  • Wyjmij kubeczki z zamrażalki, delikatnie odklej papierowy kubek od czekolady. Działaj szybko ale delikatnie, bo czekolada szybko mięknie.
  • Kupeczki wypełnij warstwą: krem, owoce, ciasto, krem, owoce ciasto. Udekoruj listkami mięty i owocami.
  • Trzymaj w lodówce.

Film:

  • kroki
tagi ciasto czekoladowe, deser z owocami, doniczki czekoladowe, kopiec kreta, truskawki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!