Doniczki czekoladowe
Doniczki czekoladowe, oryginalny pomysł na pyszny deser, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych.
We wnętrzu skrywają delikatnie słodki krem, jadalną ziemię z czekoladowego ciasta kopiec kreta i świeże truskawki. To desery doskonałe na przyjęcie dla dzieci i dorosłych! Zachęcam do obejrzenia poniższego filmiku – tam krok po kroku pokazuję proces przygotowania.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi. Ważny jest czas aby czekolada dobrze stwardniała w kubeczkach.
W zależności od sezonu możesz zmieniać owoce. Jak nie masz dostępu do świeżych owoców, to możesz użyć mrożone.
Składniki:
Kubeczki papierowe lub plastikowe pojemność do 270 ml. Ważne aby nie były duże.
Czekolada. Użyłam mieszanki mlecznej z deserową. Nie jest słodko ale też nie twardnieje, jak sama gorzka.
Ziemia: Użyłam zamrożonych resztek ciasta z kopca kreta. Możesz wykorzystać dowolne ciemne ciasto lub zmielić czarne ciasteczka lub herbatniki.
Krem: śmietanka 30%, mascarpone i cukier puder. Jest to najlepszy krem do deserów. Prosty w przygotowaniu i delikatnie słodki. Doskonale komponuje się z czekolada i owocami.
Przygotowanie:
1.Zacznij od rozpuszczenia czekolad.
2. Część czekolady przelej do kubeczków. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj czekoladę po ściankach kubeczków. Wstaw do zamrażalki.
3. Po około 5 min. wyjmij kubki i wylej kolejną warstwę czekolady. Wstaw do zamrażalki.
4. Truskawki pokrój w kosteczkę.
5. Śmietankę 30%, maskarpone i cukier puder ukręć na gesty krem.
6. Wyjmij kubeczki z zamrażalki, delikatnie odklej papierowy kubek od czekolady. Działaj szybko ale delikatnie, bo czekolada szybko mięknie.
7. Kupeczki wypełnij warstwą: krem, owoce, ciasto, krem, owoce ciasto. Udekoruj listkami mięty i owocami.
8. Trzymaj w lodówce.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 miseczka
- 1 łyżeczka
- 1 deska i nóż do krojenia
- 4 kubeczki poj. 270 ml
- 1 mikser z misą
Składniki
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 porcja ciasto czekoladowe przepis na kopiec kreta
- 4 szt listki mięty
- 10 szt duże truskawki
Przygotowanie
- Przygotowanie:Zacznij od rozpuszczenia czekolad.
- Część czekolady przelej do kubeczków. Za pomocą łyżeczki rozsmaruj czekoladę po ściankach kubeczków. Wstaw do zamrażalki.
- Po około 5 min. wyjmij kubki i wylej kolejną warstwę czekolady. Wstaw do zamrażalki.
- Truskawki pokrój w kosteczkę.
- Śmietankę 30%, mascarpone i cukier puder ukręć na gesty krem.
- Wyjmij kubeczki z zamrażalki, delikatnie odklej papierowy kubek od czekolady. Działaj szybko ale delikatnie, bo czekolada szybko mięknie.
- Kupeczki wypełnij warstwą: krem, owoce, ciasto, krem, owoce ciasto. Udekoruj listkami mięty i owocami.
- Trzymaj w lodówce.
Film:
- kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!