Dutch Baby z truskawkami
Dutch Baby z truskawkami oraz jogurtem naturalnym to pomysł na pyszne i pięknie wyglądające śniadanie. Dutch Baby to pieczony naleśnik, z lekko chrupiącą skórką i puszystym środkiem. Jest to doskonały wybór na weekendowe słodkie śniadanie, które jest szybkie i proste w przygotowaniu.
W czym zapiekać Dutch Baby
Do pieczenia naleśnika Dutch Baby możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę.
Wylej masę i wstaw do piekarnika.
Najlepsze dodatki do Dutch Baby
Każde owoc sezonowy będzie doskonałym dodatkiem. Mogą być surowe, grillowane lub smażone. Po za sezonem wybieraj owoce, które są dostępne w sklepach lub wykorzystuj mrożone zapasy.
Do owoców świetnie pasują jogurty naturalne, jogurt grecki, miody.
Do posmarowania naleśnika możesz użyć dowolny krem lub dżem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Naleśniki z serkiem kozim i jagodami
Sprzęt
- 1 naczynie do zapiekania
- 1 miska
Składniki
Naleśnik:
- 2 szt. jajka
- 80 g mąki
- 150 g mleka
- 12 g masła + 2g do posmarowania formy
- ½ łyżeczki wanilii
Dodatki:
- 1 łyżka cukier puder
- 1 op. jogurt grecki
- 200 g truskawki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formy do zapiekania.
- Masło rozpuść.
- Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, wanilie i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij formy z piekarnika, do każdej wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie.
- Przelej masę. Wstaw do piekarnika na około 20 min.
Film jak przygotować:
- Etapy:
Uwagi:
- Formę do pieczenia musi być mocno nagrzana.
- Przed wylaniem masy, dodaj masło do formy i dokładnie ją natłuść.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!