Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to kolejna wersja pysznego wiosennego dania. Kapusta jest miękka, rozpływa się w ustach.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to kolejna wersja pysznego wiosennego dania. Kapusta jest miękka, rozpływa się w ustach. Delikatnie słodka, ale też bardzo aromatyczna od przypraw i wędzonego boczku.



Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

15

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 główka młodej kapusty
  • 300g  boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.
  • domowa kostka rosołowa
  • natka pietruszki
  • około 1 szkl. wody
  • 1 łyżka pokrojonego koperku + do podania
  • lubczyk liście

Przygotowanie


  • Do garnka wlej olej, dodaj pokrojone warzywa i boczek, liść laurowy, ziele ang. i smaż przez 1 min. Dodaj wodę i gotuj przez 5 min.
  • Kapustę pokrój w paski ( cienkie lub grube, takie jak lubisz), dodaj do garnka. Wsyp przyprawy, koperek, lubczyk, natkę dodaj część wody( wodą reguluj gęstość). Gotuj około 20 min. Będzie gotowe jak kapusta zmięknie.
  • Przed podaniem posyp koperkiem.

Podawaj z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.