Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to kolejna wersja pysznego wiosennego dania. Kapusta jest miękka, rozpływa się w ustach.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to kolejna wersja pysznego wiosennego dania. Kapusta jest miękka, rozpływa się w ustach. Delikatnie słodka, ale też bardzo aromatyczna od przypraw i wędzonego boczku.

Jest delikatna, pełna smaku i przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie robię do niej zasmażek, dzięki temu nie traci swej lekkości. Młoda kapusta może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do chleba, czy ziemniaków.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jedno z tańszych w sezonie. Gotowanie jest krótsze niż w przypadku tradycyjnego bigosu. Młoda kapusta jest krucha i łatwiejsza w obróbce.

Zobacz również

Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem, to najlepszy smak wiosny.
Sprawdź przepis
Młoda kapusta z boczkiem

Młodą kapustę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. doskonała jest z dodatkiem koperku czy z pomidorami.

Jak dodajesz do kapusty mięso, to wcześniej musisz je usmażyć. Następnie dodajesz twarde warzywa i na końcu kapustę i przyprawy. Gotowa kapusta jest miękka i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem to kolejna wersja pysznego wiosennego dania. Kapusta jest miękka, rozpływa się w ustach. Delikatnie słodka, ale też bardzo aromatyczna od przypraw i wędzonego boczku.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek
  • 1 nóż i deska

Składniki
  

  • 1 szt.. główka młodej kapusty
  • 300 g boczku wędzonego
  • 3 szt.. ząbki czosnku
  • 2 szt.. marchewki
  • 1 szt.. pietruszka
  • 1 szt.. kawałek selera
  • 1 szt.. cebula
  • ½ łyzki przyprawy: czosnek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang.domowa kostka rosołowa
  • 1 szt.. natka pietruszki
  • ½ szkl. wody
  • 1 łyżka pokrojonego koperku + do podania lubczyk liście

Przygotowanie

  • Do garnka wlej olej, dodaj pokrojone warzywa i boczek, liść laurowy, ziele ang. i smaż przez 1 min. Dodaj wodę i gotuj przez 5 min. Kapustę pokrój w paski ( cienkie lub grube, takie jak lubisz), dodaj do garnka. Wsyp przyprawy, koperek, lubczyk, natkę dodaj część wody( wodą reguluj gęstość). Gotuj około 20 min. Będzie gotowe jak kapusta zmięknie. Przed podaniem posyp koperkiem.
    Podawaj z młodymi ziemniakami lub z pieczywem.
tagi boczek, kapusta, młoda kapusta
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!