Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem, to najlepszy smak wiosny.

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem, to najlepszy smak wiosny.

Jest delikatna, pełna smaku i przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie robię do niej zasmażek, dzięki temu nie traci swej lekkości. Młoda kapusta może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do chleba, czy ziemniaków.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jedno z tańszych w sezonie. Gotowanie jest krótsze niż w przypadku tradycyjnego bigosu. Młoda kapusta jest krucha i łatwiejsza w obróbce.

Zobacz również

Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.
Sprawdź przepis
pierogi z kapustą i grzybami

Młodą kapustę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. doskonała jest z dodatkiem koperku czy z pomidorami.

Jak dodajesz do kapusty mięso, to wcześniej musisz je usmażyć. Następnie dodajesz twarde warzywa i na końcu kapustę i przyprawy. Gotowa kapusta jest miękka i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem, to najlepszy smak wiosny.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Młoda kapusta z boczkiem
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek
  • 1 deska i nóż

Składniki
  

  • 1 szt. młoda kapusta
  • 3 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 1 szt. Kawałek selera
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. mały por
  • 3 op. puszka krojonych pomidorów
  • ½ łyżki Sól, pieprz, czosnek
  • 1 op. Natka pietruszki
  • 2 gałązki Lubczyk
  • 2 łyżki koperku
  • ½ szkl. wody
  • 50 g boczku wędzonego

Przygotowanie

  • Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Dodaj cebule i pora, następnie dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. Gotuj około 1 godzinę. Warzywa musza być miękkie.

Film:

  • przygotowanie
tagi boczek, młoda kapusta, pierogi z kapustą, pomidory

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!