Młoda kapusta z boczkiem
Młoda kapusta z boczkiem, to najlepszy smak wiosny.
Jest delikatna, pełna smaku i przyjemnie rozpływa się w ustach. Nie robię do niej zasmażek, dzięki temu nie traci swej lekkości. Młoda kapusta może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do chleba, czy ziemniaków.
Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników i jedno z tańszych w sezonie. Gotowanie jest krótsze niż w przypadku tradycyjnego bigosu. Młoda kapusta jest krucha i łatwiejsza w obróbce.
Młodą kapustę możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem. doskonała jest z dodatkiem koperku czy z pomidorami.
Jak dodajesz do kapusty mięso, to wcześniej musisz je usmażyć. Następnie dodajesz twarde warzywa i na końcu kapustę i przyprawy. Gotowa kapusta jest miękka i rozpływa się w ustach. Najlepsza jest na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duży garnek
- 1 deska i nóż
Składniki
- 1 szt. młoda kapusta
- 3 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszka
- 1 szt. Kawałek selera
- 1 szt. cebula
- 1 szt. mały por
- 3 op. puszka krojonych pomidorów
- ½ łyżki Sól, pieprz, czosnek
- 1 op. Natka pietruszki
- 2 gałązki Lubczyk
- 2 łyżki koperku
- ½ szkl. wody
- 50 g boczku wędzonego
Przygotowanie
- Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Dodaj cebule i pora, następnie dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj. Gotuj około 1 godzinę. Warzywa musza być miękkie.
Film:
- przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!