pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.

Pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz.  Ja najczęściej zamiast grzybów leśnych używam pieczarek. Są łatwiej dostępne i delikatniejsze w smaku.

Idealne ciasto na pierogi


Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z jagodami

Pierogi z twarogiem

Pierogi z malinami i białą czekolada

Pierogi z mięsem

pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Sylwia
Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.
Czas przygotowania 40 mins
Czas gotowania 15 mins
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 30 szt

Sprzęt

  • 1 stolnica
  • 1 wałek
  • 1 foremka do wycinania kółek
  • 1 głęboki garnek

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki szczypta soli
  • 50 ml wrzącej wody
  • 230 ml zimnej wody
  • 2 łyżki łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 90 ml słoik kapusty kiszonej
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sól
  • łyżeczki pieprz
  • łyżeczki oregano
  • łyżeczki czosnek
  • 2 łyżeczki 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dodatki

  • 1 szt. mała cebula
  • ¼ szkl. oleju

Przygotowanie

  • Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
  • Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.
  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
  • W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.
  • Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.
tagi pierogi, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating