Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami



Pierogi z kapustą i grzybami

szczegóły:

Porcje

8 szt.

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

15 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około 200 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz, oregano, czosnek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słoik 90ml kapusty
  • Dodatkowo:
  • Woda do gotowania
  • Duży garnek
  • Sól do gotowania
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie :


Podejrzyj w nowej zakładce

* Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
* Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
* Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.

* Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.
!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.

* Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
* W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.

* Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz