pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz.  Ja najczęściej zamiast grzybów leśnych używam pieczarek. Są łatwiej dostępne i delikatniejsze w smaku.

Idealne ciasto na pierogi..

Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂

Zobacz również

Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami, czyli to co najlepsze w sezonie letnim. Delikatnie kwaśne pierogi, słodka śmietanka to połączenie doskonałe. Pierogi to świetny pomysł na obiad, kolację lub deser. Wymagają trochę pracy, jak to pierogi ale smak wszystko wynagradza.
Sprawdź przepis
pierogi z jagodami

Przygotowanie:

  1. Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
  2. Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.
  4. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.
  5. Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
  6. W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.
  7. Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
pierogi z kapustą i grzybami
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 30 szt

Sprzęt

  • 1 stolnica
  • 1 wałek
  • 1 foremka do wycinania kółek
  • 1 głęboki garnek

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki szczypta soli
  • 50 ml wrzącej wody
  • 230 ml zimnej wody
  • 2 łyżki łyżki oleju

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 90 ml słoik kapusty kiszonej
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sól
  • łyżeczki pieprz
  • łyżeczki oregano
  • łyżeczki czosnek
  • 2 łyżeczki 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Dodatki

  • 1 szt. mała cebula
  • ¼ szkl. oleju

Przygotowanie

  • Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
  • Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.
  • Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
  • W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.
  • Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.
tagi pierogi, pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!