Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi kapustą i grzybami. Do zrobienia farszu wykorzystałam pieczarki, są świetna alternatywą dla grzybów leśnych. Ciasto na pierogi jest miękkie i delikatne, farsz delikatnie kwaśny i wyrazisty. Smażone czy prosto z wody, zachwycają smakiem każdego.
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz. Ja najczęściej zamiast grzybów leśnych używam pieczarek. Są łatwiej dostępne i delikatniejsze w smaku.
Idealne ciasto na pierogi
Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Pierogi z malinami i białą czekolada

Sprzęt
- 1 stolnica
- 1 wałek
- 1 foremka do wycinania kółek
- 1 głęboki garnek
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki szczypta soli
- 50 ml wrzącej wody
- 230 ml zimnej wody
- 2 łyżki łyżki oleju
Farsz:
Dodatki
- 1 szt. mała cebula
- ¼ szkl. oleju
Przygotowanie
- Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
- Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przypaliła.
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj aż masa będzie miękka i elastyczna. W razie potrzeby dodaj wody.!! Ciasto dobrze wyrobione nie potrzebuje dodatkowej mąki w czasie wałkowania.
- Ciasto rozwałkuj na grubość, która Ci odpowiada. Wytnij kółka. Do każdego kołka wkładaj po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlep końce. Możesz zrobić falbankę lub inny wzór.
- W garnku zagotuj wodę z solą, wrzuć kilka pierogów. Jak wypłyną odczekaj jeszcze minutę. Są gotowe.
- Cebulę drobno pokrój , przełóż do rondelka, dodaj olej. Smaż aż się zarumieni.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!