Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną
Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Są delikatnie słodkie i pachną wanilia.
Można je jeść prosto z wody, z dodatkiem słodkiej śmietanki, jogurtu i owoców. Są doskonałe odsmażane na maśle.
Kasza jaglana nie jest wyczuwalna, doskonale łączy się z twarogiem. Dzięki temu z łatwością podasz je dzieciom i nie będą marudzić, że jedzą kaszę 🙂 Kaszy możesz zblendować jak chcesz mieć gładką masę.
Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz. Pierogi mogą być na słodko lub wytrawnie. Można je smażyć, piec oraz gotować. Pierogi, to proste w danie, które warto przygotować w domu. Trochę z nimi zabawy ale warto, bo smak wynagradza wszystko.
Idealne ciasto na pierogi
Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂
Przygotowanie:
- Składniki marynaty wymieszaj.
- Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
- Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
- Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 wałek i stolnica
- 1 głęboki garnek
- 1 foremka do pierogów lub szklanka
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 3 łyżki oleju
- 60 ml wrzątku
- 230 ml ciepłej wody
- 1 szczypta soli
Farsz:
- 400 g twarogu
- 1 łyżeczka wanilii
- ⅓ szkl. cukru
- 200 g kaszy jaglanej ( suchej)
- 2 szkl. wody do ugotowania kaszy
Przygotowanie
Farsz:
- Kaszę przelej gorącą woda. Przełóż do garnka dodaj wodę i gotuj do miękkości ( po zagotowaniu się wody, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką). Ostudź.
- Twaróg wymieszaj z cukrem, kasza i wanilią.
Ciasto:
- Wszystkie składniki wymieszaj, ciasto ma być sprężyste.
- Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka. Na środku ułóż farsz, dokładnie sklej. Gotuj w posolonej wodzie.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!