Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Są delikatnie słodkie i pachną wanilia.

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Są delikatnie słodkie i pachną wanilia.

Można je jeść prosto z wody, z dodatkiem słodkiej śmietanki, jogurtu i owoców. Są doskonałe odsmażane na maśle.

Kasza jaglana nie jest wyczuwalna, doskonale łączy się z twarogiem. Dzięki temu z łatwością podasz je dzieciom i nie będą marudzić, że jedzą kaszę 🙂 Kaszy możesz zblendować jak chcesz mieć gładką masę.

Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz. Pierogi mogą być na słodko lub wytrawnie. Można je smażyć, piec oraz gotować. Pierogi, to proste w danie, które warto przygotować w domu. Trochę z nimi zabawy ale warto, bo smak wynagradza wszystko.

Idealne ciasto na pierogi

Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂


Przygotowanie:

  • Składniki marynaty wymieszaj.
  • Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
  • Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Są delikatnie słodkie i pachną wanilia.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną
Czas przygotowania 40 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 wałek i stolnica
  • 1 głęboki garnek
  • 1 foremka do pierogów lub szklanka

Składniki
  

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 60 ml wrzątku
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 400 g twarogu
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szkl. cukru
  • 200 g kaszy jaglanej ( suchej)
  • 2 szkl. wody do ugotowania kaszy

Przygotowanie

Farsz:

  • Kaszę przelej gorącą woda. Przełóż do garnka dodaj wodę i gotuj do miękkości ( po zagotowaniu się wody, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką). Ostudź.
  • Twaróg wymieszaj z cukrem, kasza i wanilią.

Ciasto:

  • Wszystkie składniki wymieszaj, ciasto ma być sprężyste.
  • Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka. Na środku ułóż farsz, dokładnie sklej. Gotuj w posolonej wodzie.
tagi kasza jaglana, pierogi, pierogi z serem, pierogi z twarogiem, pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!