Pizza z kurczaka z sałatką Cezar
Pizza z kurczaka z sałatką Cezar w wersji low carb, bez glutenu i drożdży. Spód przygotowywany z piersi kurczaka surowej ( może być pieczona lub gotowana) z dodatkiem przypraw, jajka i parmezanu. W wersji fit jest pieczony ale możesz go też usmażyć i zrobić mini pizzerinki.
Po upieczeniu placek jest chrupiący na zewnątrz, a w środku delikatnie miękki. Sałatka Cezar dodaje świeżości i lekkości daniu.
Spód jest bez glutenu, wiec bedzie doskonały dla osób z nietolerancjami oraz osób na diecie.
Możesz przygotować jeden duży placek lub podzielić na mniejsze placuszki. Doskonale się sprawdzi na obiad, kolacje lub jako przystawka na imprezach.
Spod do pizzy z kurczaka jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wystarczy zblendowac wszystkie składniki i przełożyć masę na papier do pieczenia. Uformować placek i piec przez 40 min.
Sałatka Cezar jest ekspresowa, smaczna i możesz ja wykorzystać do różnych dań.
Sos Cezar:
Można przygotować w dwóch wersjach.
Z żółtkiem i anchois:
- 1żoltko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego lub cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu lub grana padano
- 2 fileciki anchois z sardeli
- 1 ząbek czosnku
- Olej roślinny
Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w pojemniku lub blenderze. Włączyć mikser lub blender i stopniowo po łyżeczce dodawać olej, cały czas miksując. Ma powstać sos jak majonez.
Z sosem worcestershire:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny lub octu winnego
- przyprawy do smaku sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
- płatki parmezanu + do posypania
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżka kapary
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 blender
- 1 duża miska
- 1 nóż i deska
- 1 duży talerz
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Spód do pizzy:
- 1 szt. duża pierś z kurczaka
- po½ łyżeczki sól,pieprz, suszona cebula, przyprawa do kurczaka
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania placka
- 1 ząbek czosnku
Sałatka:
- 1 szt. sałata rzymska
Sos Cezar
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyzka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka kapary
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta sól i pieprz do smaku
- ½ szt. sok z cytryny
- 4 łyżki tarty parmezan + do posypania
- 2 łyżki parmezan większe płatki
Przygotowanie
Spód:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Przełoż na papier do pieczenia i uformuj placek, wierzch posyp parmezanem. Piecz około 40 min. w 200'c. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika- placek ma się zarumienić.
Sałatka Cezar:
- Czosnek zetrzyj na tarce , dodaj do kaparów i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Dodaj pokrojoną sałatę, wymieszaj. Sprawdź smak.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!