Pizza z kurczaka z sałatką Cezar
Jeśli szukasz pysznej, niskowęglowodanowej alternatywy dla tradycyjnej pizzy, pizza z kurczaka z sałatką Cezar jest idealnym wyborem. To danie nie tylko wpisuje się w diety low carb i keto, ale także nie zawiera glutenu ani drożdży. Kluczem do tej potrawy jest spód przygotowany z mielonej piersi kurczaka, który zastępuje klasyczne ciasto. Pizza z kurczaka doskonale smakuje, jest sycąca i pełna białka, a sałatka Cezar nadaje jej świeżości i charakterystycznego, wyrazistego smaku.
Uniwersalność i prostota
Pizza z kurczaka z sałatką Cezar to świetne danie na różne okazje. Można ją podać jako oryginalny obiad, lekką kolację czy przekąskę na imprezie. Co więcej, przepis można łatwo dostosować do indywidualnych preferencji smakowych – można dodać ulubione warzywa, zioła lub zmienić skład sosu Cezar, np. dodając więcej czosnku czy zmniejszając ilość majonezu.
Dlaczego pizza z kurczaka?
Spód do pizzy z piersi kurczaka to świetna opcja dla osób, które unikają glutenu lub chcą zmniejszyć ilość spożywanych węglowodanów. Tradycyjne ciasto do pizzy oparte na mące pszennej może być zamienione na wersję z mielonego kurczaka, co znacząco redukuje kaloryczność dania, dodając jednocześnie dużo białka. Taka pizza jest idealna dla osób dbających o sylwetkę oraz dla tych, którzy preferują lekkie, bezglutenowe posiłki.
Sałatka Cezar – klasyka w nowej odsłonie
Sałatka Cezar to klasyk kuchni, który doskonale komponuje się z różnymi daniami, a w połączeniu z pizzą z kurczaka tworzy zaskakująco smaczną i oryginalną kombinację. Sos Cezar, na bazie majonezu, parmezanu i anchois, nadaje całości wyrazistości, podczas gdy chrupiąca sałata rzymska i aromatyczne dodatki wnoszą lekkość i świeżość.
Sos Cezar:
Można przygotować w dwóch wersjach.
Z żółtkiem i anchois:
- 1żoltko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu winnego lub cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu lub grana padano
- 2 fileciki anchois z sardeli
- 1 ząbek czosnku
- Olej roślinny
Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w pojemniku lub blenderze. Włączyć mikser lub blender i stopniowo po łyżeczce dodawać olej, cały czas miksując. Ma powstać sos jak majonez.
Z sosem worcestershire:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny lub octu winnego
- przyprawy do smaku sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania
- płatki parmezanu + do posypania
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżka kapary
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 blender
- 1 duża miska
- 1 nóż i deska
- 1 duży talerz
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Spód do pizzy:
- 1 szt. duża pierś z kurczaka
- po½ łyżeczki sól,pieprz, suszona cebula, przyprawa do kurczaka
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania placka
- 1 ząbek czosnku
Sałatka:
- 1 szt. sałata rzymska
Sos Cezar
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyzka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka kapary
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta sól i pieprz do smaku
- ½ szt. sok z cytryny
- 4 łyżki tarty parmezan + do posypania
- 2 łyżki parmezan większe płatki
Przygotowanie
Spód:
- Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Przełoż na papier do pieczenia i uformuj placek, wierzch posyp parmezanem. Piecz około 40 min. w 200'c. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika- placek ma się zarumienić.
Sałatka Cezar:
- Czosnek zetrzyj na tarce , dodaj do kaparów i posiekaj. Przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Dodaj pokrojoną sałatę, wymieszaj. Sprawdź smak.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!