Chicken burger

Chicken burger

Chicken burger, to najlepszy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu.

Chicken burger

Chicken burger, to najlepszy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu. Chrupiący i soczysty kurczak, pyszny sos i mięciutka bułka, to najlepszy przepis na szybkie jedzenie.

Przygotowując samodzielnie burgery, masz wpływ na to co jesz, oszczędzasz czas i pieniądze. Domowa wersja burgerów nie jest super fit, ale warto ja zrobić, bo smakuje rewelacyjnie.

Marynowana w kefirze i przyprawach pierś z kurczaka jest soczysta i pełna aromatu, a panierka z maki przyjemnie chrupie po usmażeniu. Kurczaka można wykorzystać do różnych dań: sałatki, jako przekąski na imprezy, dodatek do obiadu.

Chicken burger doskonale się sprawdzi na szybki obiad lub jako przekąski na imprezach. Możesz go przygotować w klasycznej wielkości lub w wersji mini.

Sos możesz wymienić na koperkowy lub czosnkowy. Jak lubisz ser w kanapkach możesz dodać jaki lubisz.

Bułki do burgerów możesz przygotować samodzielnie – jest to tańsza opcja przy większej ilości lub skorzystać z gotowców.

Do kanapki możesz dodać cebulkę pomidory lub inne warzywa.


Przygotowanie:

  • Składniki marynaty wymieszaj.
  • Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
  • Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.

Chicken burger

Chicken burger, to najlepszy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu. Chrupiący i soczysty kurczak, pyszny sos i mięciutka bułka, to najlepszy przepis na szybkie jedzenie.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Chicken burger
Czas przygotowania 1 godzina 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia American
Porcje 2 szt.

Sprzęt

  • 1 duża miseczka
  • 1 duży talerz
  • 1 patelnia
  • 1 miseczka

Składniki
  

  • 2 szt. bułki do burgerów
  • 1 duża pierś z kurczaka

Marynata:

  • 100 ml kefir lub jogurt naturalny
  • 1 szt. jajko
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • po½ łyżeczki sól, pieprz, papryka, czosnek

Panierka:

  • 2 łyżki mąka ziemniaczana
  • 4 łyżki mąka pszenna
  • po ½ łyżeczki pieprz, papryka, harrisa, suszona cebula

Sos:

  • 1 łyzka ketchup
  • 2 łyzki majonez
  • 1 łyżeczka musztarda
  • do smaku pieprz, papryka i czosnek

Dodatki

  • 1 mała sałata rzymska lub lodowa
  • 1 szt. ogórek konserwowy

Przygotowanie

  • Składniki marynaty wymieszaj.
  • Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
  • Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
  • Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.
tagi burger, chicken burger, domowy fast food, fast food, kanapka z kurczakiem, pierś z kurczaka

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!