Chicken burger
Chicken burger, to najlepszy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu. Chrupiący i soczysty kurczak, pyszny sos i mięciutka bułka, to najlepszy przepis na szybkie jedzenie.
Przygotowując samodzielnie burgery, masz wpływ na to co jesz, oszczędzasz czas i pieniądze. Domowa wersja burgerów nie jest super fit, ale warto ja zrobić, bo smakuje rewelacyjnie.
Marynowana w kefirze i przyprawach pierś z kurczaka jest soczysta i pełna aromatu, a panierka z maki przyjemnie chrupie po usmażeniu. Kurczaka można wykorzystać do różnych dań: sałatki, jako przekąski na imprezy, dodatek do obiadu.
Chicken burger doskonale się sprawdzi na szybki obiad lub jako przekąski na imprezach. Możesz go przygotować w klasycznej wielkości lub w wersji mini.
Sos możesz wymienić na koperkowy lub czosnkowy. Jak lubisz ser w kanapkach możesz dodać jaki lubisz.
Bułki do burgerów możesz przygotować samodzielnie – jest to tańsza opcja przy większej ilości lub skorzystać z gotowców.
Do kanapki możesz dodać cebulkę pomidory lub inne warzywa.
Przygotowanie:
- Składniki marynaty wymieszaj.
- Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
- Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
- Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 duża miseczka
- 1 duży talerz
- 1 patelnia
- 1 miseczka
Składniki
- 2 szt. bułki do burgerów
- 1 duża pierś z kurczaka
Marynata:
- 100 ml kefir lub jogurt naturalny
- 1 szt. jajko
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- po½ łyżeczki sól, pieprz, papryka, czosnek
Panierka:
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
- 4 łyżki mąka pszenna
- po ½ łyżeczki pieprz, papryka, harrisa, suszona cebula
Sos:
- 1 łyzka ketchup
- 2 łyzki majonez
- 1 łyżeczka musztarda
- do smaku pieprz, papryka i czosnek
Dodatki
- 1 mała sałata rzymska lub lodowa
- 1 szt. ogórek konserwowy
Przygotowanie
- Składniki marynaty wymieszaj.
- Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż i przełóż do marynaty. Odstaw na godzinę a najlepiej na całą noc.
- Składniki panierki wymieszaj. Piersi z kurczaka dokładnie obtocz w mące. Smaż na głębokim oleju na zloty kolor z obu stron.
- Przecięte bułki upiecz na patelni grillowej. Posmaruj sosem, dodaj sałatę, kurczaka i ogórki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!