Galette z cukinią i łososiem

Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
Galette z cukinią i łososiem
Cukinie z ogródka, z miękka skórką nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy porządnie ją umyć i pokroić w plastry.
Łososia do galette, przygotuj wcześniej aby zdążył ostygnąć. Do tej wersji przygotowałam go w piekarniku. Łososia umyłam i ściągnęłam skórę, posypałam solą i pieprzem. Położyłam na folii aluminiowej, dodałam plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawinęłam paczuszkę i piekłam około 30 min w 180;c.
Tak przygotowany łosoś jest miękki, soczysty i bardzo aromatyczny.
Kruche jak ciasto francuskie
Jest to możliwe i to bez dodatku jajek i proszku do pieczenia. Sekretem jest tłuszcz, u mnie masło i smalec gęsi, który nadaje kruchości wypiekom, oraz śmietana. Długie leżakowanie w lodówce powoduje, że ciasto będzie, bardzo plastyczne i kruche po upieczeniu.
Do wersji wytrawnej możesz dodać lubione suszone lub świeże przyprawy, które podkręcą smak ciasta. U mnie to czosnek, sól i harrisa.
Harrisa w proszku to przyprawa o ostrym smaku, składająca się z papryczek chilli, czosnku, kolendry, kuminu, papryki i soli.
Z tego przepisy przygotujesz jedną większą lub 2 małe tarty.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Galette bg z czereśniami i malinami
Galette bg z jabłkiem i śliwkami

Sprzęt
- 1 robot kuchenny
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
Kruche:
- 1¼ szkl. mąki + do podsypania
- 90 g śmietany18%
- 1 łyżka smalcu z gęsi
- 100 g zimnego masła
- ¼ łyżeczki soli, czosnku i harrisy
Dodatki :
- 1 szt. średnia cukinia
- 1 szt. cebula
- 1 op. mozzarella tarta
Łosoś:
- 150 g łososia
- ¼ sól
- 1 plasterek masła
- 2 plastry cytryny
- ¼ łyżeczki pieprz
Przygotowanie
- Ciasto wymieszaj, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
- Łososia umyj i ściągnij skórę, posyp solą i pieprzem. Połóż na folii aluminiowej, dodaj plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawiń w paczuszkę i piecz około 30 min w 180;c.
- Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko, bo będzie problem z zawinięciem ciasta. W czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy się nie przykleiło do papieru, w razie potrzeby posyp mąką.
- Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania, to wstaw je do lodówki lub zamrażalki.
- Na ciasto ułóż plastry cukinii, posyp pokruszonym łososiem, dodaj plastry cebuli.
- Zawiń brzegi, posmaruj olejem ryżowym, posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min
- Pod koniec pieczenia posyp tartą mozzarella.
Film z przygotowania:
- film
Uwagi:
- Ciasto musi być mocno schłodzona aby się nie kleiło.
- W razie potrzeby możesz wałkowa miedzy dwoma papierami.
- W wersji ekspresowej wstaw ciasto na 3 godziny do lodówki. Mocno obsyp mąką i wałkuj przez dwa arkusze papieru.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!