galette z rabarbarem

Galette z rabarbarem

Galette z rabarbarem



galette z rabarbarem

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 120 g zimnego masła
  • 160 g maki pszennej
  • 3 łyżki cukru cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
  • wanilia
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • Dodatki :
  • 4-5 gałązek rabarbaru
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Płatki migdałów
  • mleko do posmarowania ciasta

Przygotowanie


  • Ciasto wymieszaj, wstaw do lodówki na 20 min. 
  • Rabarbar umyj, następnie potnij na mniejsze kawałki na skos. 
  • Ciasto rozwałkuj w kółko, zacznij układać rabarbar od środka do brzegu, zostawiając kawałek ciasta na zawiniecie. Rabarbar posyp cukrem i galaretką. Brzegi ciasta posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami migdałów.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180’C , na około 40 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz