Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami. Cudowne ciacho z jabłkami, które podbiło moje serce. Kruche jest bez glutenu i jajek, jabłka prosto z sadu. Ciasto jest delikatne, cudownie pachnie jabłkami i cynamonem. Róbcie od razu dwa bo szybko znika

Galette z jabłkami



Galette z jabłkami

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

15 min + 1 godzina w lodówce

Czas gotowania

30-40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jojowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki dowolnego slodzidła
  • Dodatki:
  • 5-6 jabłek pokrojonych w grubsze plastry
  • cukier wanilinowy bg
  • dowolny cukier
  • płatki migdałów

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj aż się połączą. Ciasto ma być plastyczne. Wstaw do lodówki na 20 min.
  • Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj w kółko. Na środek wyłóż jabłka, posyp cukrem, płatkami migdałów i cynamonem.
  • Brzegi zawiń według uznania, posmaruj mlekiem lub woda i posyp migdałami i cukrem.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200’C na 40 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz