Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami. Cudowne ciacho z jabłkami, które podbiło moje serce. Kruche jest bez glutenu i jajek, jabłka prosto z sadu. Ciasto jest delikatne, cudownie pachnie jabłkami i cynamonem. Róbcie od razu dwa bo szybko znika

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami. Cudowne ciacho z jabłkami, które podbiło moje serce. Ciasto jest delikatne, cudownie pachnie jabłkami i cynamonem. Róbcie od razu dwa bo szybko znika

Galette, czyli tarta rustykalna


Galette to rodzaj kruchego płaskiego ciasta, z niedbale zawijanymi krawędziami. Nadzienie może być dowolne: od słodkich do wytrawnych, zwykle w postaci plasterków owoców czy warzyw. Zmienia się w zależności od sezonu czy smaku na dodatki. Kruche jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Tarta rustykalna jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu. Piecze się ją bez formy na blaszce z piekarnika. Można ją przygotować z klasycznego kruchego, lub w wersji bez glutenu i jajek.
Galette z jabłkami można podać na ciepło lub na zimno. Dodatkowo można ją polać sosem waniliowym lub dołożyć gałkę lodów.

Jakie owoce są najlepsze


Wybierając owoce, kieruj się sezonem, takie owoce są najświeższe i najtańsze. Do przegotowania tarty z owocami, nie musisz wybierać tylko tych twardych, sprawdzi się każdy owoc. Pamiętać trzeba o obsypaniu owoców, mąką ziemniaczaną/budyniem lub kisielem.

Krucha tarta i soczyste owoce doskonale komponuje się z lodami. Taki zestaw doskonale umila letnie wieczory lub początek jesieni.

Inne przepisy na ciasta kruche z owocami:
Galette z owocami
Tartaletki
Galette z gruszkami
Galette z czereśniami i malinami
Galette z jabłkiem i śliwkami

Galette z jabłkami

Galette z jabłkami

Danie Deser
Kuchnia French
Porcje 1 szt

Składniki
  

Kruche klasyczne:

  • 2 szt. żółtka
  • 220 g zimnego masła
  • 380 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki  łyżeczki wanilii
  • ½ łyżeczki  proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki  szczypta soli

Kruche BG:

  • 1 szkl. maki owsianej
  • 2 łyżki  dowolnego slodzidła
  • ½ szkl. maki ziemniaczane
  • szkl. mąki z tapioki
  • szkl. masła
  • 1 łyżka  łusek babki jajowatej
  • 1  łyżeczka proszku do (bg)
  • 3 łyżki  octu jabłkowego
  • ½  łyżeczki  wanilia
  • 2 łyżki  cukru
  • ¼ łyżeczki szczypta soli

Dodatki:

  • 6 szt. jabłek pokrojonych w grubsze plastry
  • 1 op. cukier wanilinowy bg
  • 1 łyżka płatki migdałów
  • 1 łyżka cukier trzcinowy

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto ma być plastyczne. Wstaw do lodówki na 20 min.
  • Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj w kółko. Na środek wyłóż jabłka, posyp cukrem, płatkami migdałów i cynamonem. Brzegi zawiń według uznania.
  • Posmaruj mlekiem lub woda i posyp migdałami i cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200’C na 40 min.
tagi galette
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating