Galette z owocami

Galette z owocami

Galette z owocami Delikatne kruche i pyszna sezonowe owoce. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.

Galette z owocami

Galette z owocami Delikatne kruche i pyszna sezonowe owoce. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.



Galette z owocami

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

15 min + cała noc w lodówce

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 11/4 szkl mąki + do podsypania
  • 90g śmietany ( dałam 18)
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • Dodatki :
  • 1 kisiel cytrynowy
  • cukier trzcinowy
  • płatki migdałów
  • mleko ryżowe
  • 4 duże gruszki
  • 2 brzoskwinie
  • 4 śliwki

Przygotowanie


  • Ciasto wymieszaj, wstaw na noc do lodówki.
  • Owoce pokrój w ma mniejsze kawałki ( kostka lub ćwiartki)
  • Ciasto wałkuj pomiędzy papierami, musi być obsypane mąką z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta.
  • Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania to wstaw je do zamrażalki.
  • Ciasto posyp częścią kisielu w proszku, ułóż owoce posyp kisiele, cynamonem i cukrem trzcinowym, jak chcesz aby było słodko. Zawiń brzegi. 
  • Wstaw ciasto do lodówki na 10-15 min.  Ciasto musi być schłodzone aby nie popłynęło podczas pieczenia. 
  • Ciasto przed wstawieniem posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 1200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.