Chleb z jagodami goji

Chleb z jagodami goji

Chleb z jagodami goji i pestkami słonecznika. Delikatnie słodki od jagód z rozkosznie chrupiącą złocista skórką. Banalnie prosty w wykonaniu. Jeżeli nie chcesz czekać do kolejnego dnia to po godzinie wyrastania w cieple możesz go upiec.

Chleb z jagodami goji

Chleb z jagodami goji i pestkami słonecznika. Delikatnie słodki od jagód z rozkosznie chrupiącą złocista skórką. Banalnie prosty w wykonaniu. Jeżeli nie chcesz czekać do kolejnego dnia to po godzinie wyrastania w cieple możesz go upiec.



Chleb z jagodami goji

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min + cała noc w lodówce + 90 min

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  •  450 g mąki pszennej
  • 350 ml letniej wody
  • 3g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g pestek dyni
  • 20 g jagód goji

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce na około godzine. 
  • Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij wyrabiać. Jak ciasto zrobi się plastyczne uformuj kształt chleba. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
  • Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min..
  • Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.