kartacze z kapustą i grzybami

Kartacze z kapustą i grzybami

Kartacze z kapustą i grzybami. Kolejna wersja popularnego dania. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem z cebulką lub smażone. Można je mrozić.

Kartacze z kapustą i grzybami

Kartacze z kapustą i grzybami. Kolejna wersja popularnego dania. Świetnie smakują zaraz po ugotowaniu polane tłuszczem z cebulką lub smażone. Można je mrozić.



kartacze z kapustą i grzybami

szczegóły:

Porcje

20 szt.

Czas przygotowania

60 min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kluski:
  • 2,5 kg ziemniaków ( do ugotowania)
  • 6-7 ziemniaków ( do starcia)
  • około 5 łyżek mąki ziemniaczanej ( ilość zależy od ziemniaków)
  • sól do smaku
  • Farsz:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól , pieprz, oregano, czosnek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słoik 90ml kapusty

Przygotowanie


* Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
* 6-7 ziemniaków obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij na sitku. Sok odstaw. Po kilku minutach zlej wodę a gęstą część ( skrobia) dodaj do ziemniaków.
* Połącz ziemniaki surowe i gotowane, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz:
* Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
* Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
* Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przy

Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką, w dłoni rozpłaszcz masę, na środku nałóż farsz i całość dokładnie sklej. Kształt zależy od Ciebie. Może być podłużny lub bardziej okrągły.
Gotuj w wodzie z dodatkiem soli. Będą gotowe jak wypłyną.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *