* Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę.
* 6-7 ziemniaków obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Odciśnij na sitku. Sok odstaw. Po kilku minutach zlej wodę a gęstą część ( skrobia) dodaj do ziemniaków.
* Połącz ziemniaki surowe i gotowane, dodaj mąkę ziemniaczaną, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Farsz:
* Zacznij od obrania pieczarek. Następnie zetrzyj je na tarce, to samo zrób z cebulą i czosnkiem.
* Jeżeli kapusta jest kwaśna, musisz ją wcześniej wymoczyć. Odciśnij nadmiar wody i pokrój drobno.
* Na patelni rozgrzej olej, dodaj pieczarki cebulę , czosnek, przyprawy. Smaż aż pieczarki zmiękną i cała woda odparuje, następnie dodaj kapustę, koncentrat. Smaż dalej pod przykryciem. Mieszaj w czasie smażenia aby się kapusta nie przy
Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką, w dłoni rozpłaszcz masę, na środku nałóż farsz i całość dokładnie sklej. Kształt zależy od Ciebie. Może być podłużny lub bardziej okrągły.
Gotuj w wodzie z dodatkiem soli. Będą gotowe jak wypłyną.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!