Galette z gruszką

Galette z gruszką

Galette z gruszką. Delikatne kruche listkujące, przypominające ciasto francuskie i pyszna pachnąca cynamonem gruszką. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.

Galette z gruszką

Galette z gruszką. Delikatne kruche listkujące, przypominające ciasto francuskie i pyszna pachnąca cynamonem gruszką. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.

Kruche jak ciasto francuskie

Jest to możliwe i to bez dodatku jajek i proszku do pieczenia. Sekretem jest tłuszcz, u mnie masło i smalec gęsi, który nadaje kruchości wypiekom, oraz śmietana. Długie leżakowanie w lodówce powoduje, że ciasto będzie, bardzo plastyczne i kruche po upieczeniu.

W czasie wałkowania ciasto wymaga podsypywania mąką i schłodzenia jak się bardzo ogrzeje. Przygotowując galette z gruszkami, przed nałożeniem owoców na ciasto posyp je budyniem, mąką ziemniaczaną lub kaszą manna, aby zagęścić sok i zabezpieczyć ciasto.

Jakie owoce wybrać

Do galette z gruszką wybierz twarde owoce, które nie mają dużo soku. Możesz użyć surowych jak i delikatnie je usmażyć tak, aby zmiękły ale były jeszcze całe. Przed nałożeniem owoców, posyp ciasto budyniem, kaszą lub mąką ziemniaczaną.

Galette jest ciastem idealnym do sezonowych owoców. W czasie sezonu możesz z robić z brzoskwiniami, jabłkami, czereśniami czy rabarbarem.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Galette z jabłkami

Galette z rabarbarem

Galette bg z czereśniami i malinami

Galette bg z jabłkiem i śliwkami 

Galette z gruszką

Galette z gruszką

Sylwia
Galette z gruszką. Delikatne kruche listkujące, przypominające ciasto francuskie i pyszna pachnąca cynamonem gruszką. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.
Czas przygotowania 12 hrs
Czas gotowania 20 mins
Danie Deser
Kuchnia French
Porcje 2 szt.

Składniki
  

Kruche:

  • szkl. mąki + do podsypania
  • 90 g śmietany 18%
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła

Dodatki:

  • 1 op. kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka cukier trzcinowy
  • 2 łyżki płatki migdałów
  • ¼ szkl. mleko ryżowe
  • 4 szt. duże gruszki

Przygotowanie

  • Ciasto wymieszaj, wstaw na noc do lodówki.
  • Gruszki obierz, wytnij gniazda z pestkami, pokrój jak lubisz( większa kostka lub w ćwiartki)
  • Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta. W czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy nie przykleiło się do papieru, w razie potrzeby posyp mąką. Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania to wstaw je do lodówki lub zamrażalki.
  • Ciasto posyp częścią kisielu w proszku, ułóż gruszki, posyp je kisielem, cynamonem i cukrem trzcinowym jak chcesz aby było słodki.
  • Zawiń brzegi, posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min
tagi galette, gruszki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating