Galette z gruszką

szczegóły:
Porcje
1-2 szt
Czas przygotowania
15 min + cała noc w lodówce
Czas gotowania
30 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Kruche:
- 11/4 szkl mąki + do podsypania
- 90g śmietany ( dałam 18)
- 1 łyżka smalcu z gęsi
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 100g zimnego masła
- Dodatki :
- 1 kisiel cytrynowy
- cukier trzcinowy
- płatki migdałów
- mleko ryżowe
- 4 duże gruszki
Przygotowanie
- Ciasto wymieszaj, wstaw na noc do lodówki.
- Gruszki obierz, wytnij gniazda z pestkami, pokrój jak lubisz( większa kostka lub w ćwiartki)
- Ciasto wałkuj pomiędzy papierami, musi być obsypane mąką z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta.
- Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania to wstaw je do zamrażalki.
- Ciasto posyp cześcia kisielu w proszku, ułóż gruszki, posyp je kisiele, cynamonem i cukrem trzcinowym jak chcesz aby było słodki. Zawiń brzegi.
- Wstaw ciasto do lodówki na 10-15 min. Ciasto musi być schłodzone aby nie popłynęło podczas pieczenia.
- Ciasto przed wstawieniem posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min.