Galette z gruszką

Galette z gruszką

Galette z gruszką. Delikatne kruche listkujące, przypominające ciasto francuskie i pyszna pachnąca cynamonem gruszką. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.

Galette z gruszką



Galette z gruszką

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

15 min + cała noc w lodówce

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 11/4 szkl mąki + do podsypania
  • 90g śmietany ( dałam 18)
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • Dodatki :
  • 1 kisiel cytrynowy
  • cukier trzcinowy
  • płatki migdałów
  • mleko ryżowe
  • 4 duże gruszki

Przygotowanie


  • Ciasto wymieszaj, wstaw na noc do lodówki.
  • Gruszki obierz, wytnij gniazda z pestkami, pokrój jak lubisz( większa kostka lub w ćwiartki)
  • Ciasto wałkuj pomiędzy papierami, musi być obsypane mąką z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta.
  • Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania to wstaw je do zamrażalki.
  • Ciasto posyp cześcia kisielu w proszku, ułóż gruszki, posyp je kisiele, cynamonem i cukrem trzcinowym jak chcesz aby było słodki. Zawiń brzegi. 
  • Wstaw ciasto do lodówki na 10-15 min.  Ciasto musi być schłodzone aby nie popłynęło podczas pieczenia. 
  • Ciasto przed wstawieniem posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz