Galette z gruszką
Galette z gruszką. Delikatne kruche listkujące, przypominające ciasto francuskie i pyszna pachnąca cynamonem gruszką. Jest to doskonałe ciasto na każdą okazję. Pięknie wygląda, smakuje rewelacyjne i do tego jest proste w wykonaniu.
Kruche jak ciasto francuskie
Jest to możliwe i to bez dodatku jajek i proszku do pieczenia. Sekretem jest tłuszcz, u mnie masło i smalec gęsi, który nadaje kruchości wypiekom, oraz śmietana. Długie leżakowanie w lodówce powoduje, że ciasto będzie, bardzo plastyczne i kruche po upieczeniu.
W czasie wałkowania ciasto wymaga podsypywania mąką i schłodzenia jak się bardzo ogrzeje. Przygotowując galette z gruszkami, przed nałożeniem owoców na ciasto posyp je budyniem, mąką ziemniaczaną lub kaszą manna, aby zagęścić sok i zabezpieczyć ciasto.
Jakie owoce wybrać
Do galette z gruszką wybierz twarde owoce, które nie mają dużo soku. Możesz użyć surowych jak i delikatnie je usmażyć tak, aby zmiękły ale były jeszcze całe. Przed nałożeniem owoców, posyp ciasto budyniem, kaszą lub mąką ziemniaczaną.
Galette jest ciastem idealnym do sezonowych owoców. W czasie sezonu możesz z robić z brzoskwiniami, jabłkami, czereśniami czy rabarbarem.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Galette bg z czereśniami i malinami
Galette bg z jabłkiem i śliwkami
Składniki
Kruche:
- 1¼ szkl. mąki + do podsypania
- 90 g śmietany 18%
- 1 łyżka smalcu z gęsi
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
Dodatki:
- 1 op. kisiel cytrynowy
- 1 łyżka cukier trzcinowy
- 2 łyżki płatki migdałów
- ¼ szkl. mleko ryżowe
- 4 szt. duże gruszki
Przygotowanie
- Gruszki obierz, wytnij gniazda z pestkami, pokrój jak lubisz( większa kostka lub w ćwiartki)
- Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko bo będzie problem z zawinięciem ciasta. W czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy nie przykleiło się do papieru, w razie potrzeby posyp mąką. Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania to wstaw je do lodówki lub zamrażalki.
- Ciasto posyp częścią kisielu w proszku, ułóż gruszki, posyp je kisielem, cynamonem i cukrem trzcinowym jak chcesz aby było słodki.
- Zawiń brzegi, posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!