Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami

Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami

Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami. Klasyczny obiad w innym wydaniu. Soczysty schab, słodkie buraczki oraz chrupiące ziemniaki. To zestaw, który przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami



Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 6 ziemniaków (młode)
  • olej ( u mnie z ziołami)
  • Rozmaryn 
  • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do ziemniaków
  • Dodatki:
  • Buraczki tarte
  • 4 kotlety schabowe
  • Jajko* opcjonalnie
  • Sól, pieprz
  • Mąka lub bułka tarta
  • smalec gęsi lub olej do smażenia

Przygotowanie


  • Włącz piekarnik, ustaw na 220’C.
  • Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ponacinaj na cienkie plasterki( połóż ziemniaka pomiędzy pałeczki do sushi, dzięki temu go nie rozkroisz-blokują nóż ).
  • Polej olejem, posyp przyprawami.
  • Wstaw do piekarnika na 1 godz. W połowie pieczenia ziemniaki polej delikatnie olejem, posyp solą i przyprawami.
  • Buraczki podgrzej na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. 
  • Kotlety rozbij, posyp przyprawami. Zamocz w jajku, obtocz w mące lub bułce. Smaż na smalcu lub oleju z obu stron.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz