Galette bg z czereśniami i malinami

Galette bg z czereśniami i malinami

Galette z czereśniami i malinami. Najlepsze ciasto w sezonie, pięknie wygląda, jest pyszne i proste w wykonaniu.

Galette bg z czereśniami i malinami



Galette bg z czereśniami i malinami

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30-40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej bg
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • Dodatki:
  • 3 twarde jabłka pokrojone w grubsze plastry
  • 6-8 śliwek pokrojone
  • cukier wanilinowy bg
  • dowolny cukier
  • Dodatki:
  • maliny
  • czereśnie ( lub inne sezonowe owoce)
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • płatki migdałów

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj aż się połączą. Ciasto ma być plastyczne. Wstaw do lodówki na 20 min.
  • Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj w kółko. Na środek wyłóż owoce posypane budyniem. Brzegi zawiń według uznania, posmaruj mlekiem, posyp cukrem i płatkami migdałów. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200’C na około 40 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz