Galette bg z jabłkiem i śliwkami 

Galette bg z jabłkiem i śliwkami 

Galette bg z jabłkiem i śliwkami  Delikatne kruche bg, w towarzystwie pysznych jesiennych owoców. Doskonałe ciacho na każdą okazję.

Galette bg z jabłkiem i śliwkami 



Galette bg z jabłkiem i śliwkami 

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30-40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche:
  • 1 szkl. maki owsianej bg
  • 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. maki z tapioki
  • 1/3 szkl. dowolnego tłuszczu
  • 1 łyżka łusek babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do (bg)
  • wanilia
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatki:
  • 3 twarde jabłka pokrojone w grubsze plastry
  • 6-8 śliwek pokrojone
  • cukier wanilinowy bg
  • dowolny cukier

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki wymieszaj aż się połączą. Ciasto ma być plastyczne. Wstaw do lodówki na 20 min.
  • Schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj w kółko. Na środek wyłóż jabłka i śliwki, posyp cukrem, płatkami migdałów i cynamonem. Brzegi zawiń według uznania, posmaruj mlekiem lub woda, posyp cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200’C na około 40 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *