galette z cukinią i lososiem

Galette z cukinią i łososiem

Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.

Galette z cukinią i łososiem

galette z cukinią i lososiem

Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.

Galette z cukinią i łososiem

Cukinie z ogródka, z miękka skórką nie trzeba obierać ze skórki. Wystarczy porządnie ją umyć i pokroić w plastry.

Łososia do galette, przygotuj wcześniej aby zdążył ostygnąć. Do tej wersji przygotowałam go w piekarniku. Łososia umyłam i ściągnęłam skórę, posypałam solą i pieprzem. Położyłam na folii aluminiowej, dodałam plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawinęłam paczuszkę i piekłam około 30 min w 180;c.
Tak przygotowany łosoś jest miękki, soczysty i bardzo aromatyczny.

Kruche jak ciasto francuskie

Jest to możliwe i to bez dodatku jajek i proszku do pieczenia. Sekretem jest tłuszcz, u mnie masło i smalec gęsi, który nadaje kruchości wypiekom, oraz śmietana. Długie leżakowanie w lodówce powoduje, że ciasto będzie, bardzo plastyczne i kruche po upieczeniu.

Do wersji wytrawnej możesz dodać lubione suszone lub świeże przyprawy, które podkręcą smak ciasta. U mnie to czosnek, sól i harrisa.

Harrisa w proszku to przyprawa o ostrym smaku, składająca się z papryczek chilli, czosnku, kolendry, kuminu, papryki i soli.

Z tego przepisy przygotujesz jedną większą lub 2 małe tarty.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Galette z pomidorami

Galette z jabłkami

Galette z rabarbarem

Galette bg z czereśniami i malinami

Galette bg z jabłkiem i śliwkami 

Galette z cukinią i łososiem

Galette z cukinią i łososiem, prosty i pyszny pomysł na obiad, lub wytrawną przekąskę. Delikatne, listkujące kruche, soczysta cukinia i pieczony łosoś, to zestaw smaków i aromatów, który każdemu przypadnie do gustu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
galette z cukinią i lososiem
Czas przygotowania 14 godziny 15 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia French
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 robot kuchenny
  • 1 blacha do pieczenia

Składniki
  

Kruche:

  • szkl. mąki + do podsypania
  • 90 g śmietany18%
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 100 g zimnego masła
  • ¼ łyżeczki soli, czosnku i harrisy

Dodatki :

  • 1 szt. średnia cukinia
  • 1 szt. cebula
  • 1 op. mozzarella tarta

Łosoś:

  • 150 g łososia
  • ¼ sól
  • 1 plasterek masła
  • 2 plastry cytryny
  • ¼ łyżeczki pieprz

Przygotowanie

  • Ciasto wymieszaj, zawiń w folię spożywczą i wstaw na noc do lodówki.
  • Łososia umyj i ściągnij skórę, posyp solą i pieprzem. Połóż na folii aluminiowej, dodaj plaster masła i dwa plasterki cytryny. Zawiń w paczuszkę i piecz około 30 min w 180;c.
  • Ciasto obsyp mąka z obu stron. Nie wałkuj za cienko, bo będzie problem z zawinięciem ciasta. W czasie wałkowania podsypuj mąką. Rozwałkowane ciasto sprawdź czy się nie przykleiło do papieru, w razie potrzeby posyp mąką.
  • Jak za bardzo ogrzejesz ciasto podczas wałkowania, to wstaw je do lodówki lub zamrażalki.
  • Na ciasto ułóż plastry cukinii, posyp pokruszonym łososiem, dodaj plastry cebuli.
  • Zawiń brzegi, posmaruj olejem ryżowym, posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200’C z termoobiegiem na 10 min, następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz kolejne 20 min
  • Pod koniec pieczenia posyp tartą mozzarella.

Film z przygotowania:

  • film

Uwagi:

  • Ciasto musi być mocno schłodzona aby się nie kleiło.
  • W razie potrzeby możesz wałkowa miedzy dwoma papierami.
  • W wersji ekspresowej wstaw ciasto na 3 godziny do lodówki. Mocno obsyp mąką i wałkuj przez dwa arkusze papieru. 
tagi cukinia, galette, łosoś, tarta rustykalna
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!