galette z pomidorami

Galette z pomidorami

Szkoda, ze nie da się przesłać zapachu 🤩 jakie to było dobre😋. Pieczona cebulka i pomidory w ziołach, pesto i feta a wszystko otulone idealnie kruchym ciastem. Przedstawiam Wam galette w wersji wytrawnej

Galette z pomidorami

Szkoda, ze nie da się przesłać zapachu 🤩 jakie to było dobre😋. Pieczona cebulka i pomidory w ziołach, pesto i feta a wszystko otulone idealnie kruchym ciastem. Przedstawiam Wam Galette w wersji wytrawnej.


Galette z pomidorami

szczegóły:

Porcje

1szt

Czas przygotowania

60 godz.

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kruche :
  • 1 1/4 szkl maki pszennej
  • 50g masła
  • 2 łyżki oleju z ziołami
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • Dodatki:
  • 2 pomidory
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki pesto z pomidorów ( może być tez z bazylii
  • 2/3 -1 kostki fety ( owczo-kozia)
  • Sezam biały i czarny do posypania
  • Ulubione przyprawy

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki na kruche dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20 min. Ja pominęłam ten etap i rozwałkowałam ciasto na papierze ( środek zostaw trochę grubszy)i włożyłam je na 3 min do zamrażarki.
  • W tym czasie pokroiłam 2 pomidory i posypałam je przyprawami: suszona bazylia, charrisa, pieprz, solą posyp przed włożeniem do piekarnika.
  • 1/2 cebuli pokroiłam w piórka.
  • Po wyjęciu ciasta posmarowałam je pesto, posypałam pokruszoną feta, następnie ułożyłam plastry pomidorów. Na pomidory położyłam pokrojona cebule
  • Brzegi ciasta zawinęłam, posmarowałam olejem  , posypałam sezamem. .
  • Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego na 200’C na około 25-30 min. ( zależy od piekarnika)
  • *świetnym dodatkiem dogalette będzie lekka sałatka.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *