jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki. Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki, to smak na który się czeka cały rok. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zrobienia jagodzianek z duża ilością waniliowej kruszonki.

Jagodzianki

Jagodzianki. Puszyste, delikatnie słodkie drożdżowe bułeczki, to smak na który się czeka cały rok. Nie wyobrażam sobie sezonu bez zrobienia jagodzianek z duża ilością waniliowej kruszonki.


jagodzianki

szczegóły:

Porcje

8 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 500g maki pszennej
  • 7g suchych drożdży
  • 1 1/4 szkl. ( 310 ml)ciepłego mleka
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 60g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Kruszonka: masło+mąka+cukier+olejek waniliowy
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Dodatki:
  • Jagody
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/4 szkl. cukru

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyrabiaj do czasu aż ciasto nie będzie się kleić, będzie sprężyste. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Jagody wymieszaj z budyniem i cukrem.
  • Ciasto podziel na 9-10 cześć. Każdą z części delikatnie rozwałkuj/ rozciągnij. Ciasto połoz na dłoni, na środek ciasta włóż 4-5 łyżek jagód. Brzegi ciasta sklej jak pieroga, końcówki zawiń pod spód, uformuj kształt bułki. Bulki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką, odstaw do wyrośnięcia na 15 min. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na około 20-30 min. ( zależy od piekarnika).
  • Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *