Pierogi z mięsem i soczewicą
Pierogi z mięsem i soczewicą, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Ulubione pierogi mojej rodziny i najczęściej robione przez mamę:) Są bardzo aromatyczne, a soczewica nie jest wyczuwalna. Smakują dzieciom i dorosłym.
Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz. Pierogi mogą być na słodko lub wytrawnie. Można je smażyć, piec oraz gotować. Pierogi, to proste w danie, które warto przygotować w domu. Trochę z nimi zabawy ale warto, bo smak wynagradza wszystko.
Idealne ciasto na pierogi
Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂
Farsz
Soczewica: brązowa lub zielona- przed ugotowaniem musisz ją namoczyć: min. 4godziny, a najlepiej całą noc.
Mięso: możesz wykorzystać mięso z rosołu lub surowe. Wybierając mięso do pierogów z mięsem i soczewicą musisz wybrać mięso chude i tłuste, aby masa była zwarta.
Warzywa: warto dodać warzywa z rosołu, lub ugotować razem z mięsem. Możesz dodać, marchewkę, selera, pietruszkę.
Mięso surowe musisz ugotować i następnie usmażyć razem z cebulą. Kolejnym krokiem jest przekręcenie cebuli i mięsa w maszynce do mięsa.
Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:
Pierogi z malinami i białą czekolada
Sprzęt
- 1 garnek do gotowania
- 1 stolnica
- 1 wałek
- 1 foremka do pierogów lub szklanka
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 50 ml wrzątku
- 230 ml zimnej wody
- 1 Szczypta soli
Farsz:
- 1 kg mięsa wieprzowe/drobiowe surowe: łopatka/ szynka/ karkówka , filet z indyka/kurczaka
- 150 g boczku/podgardle
- 400 g soczewicy brązowej lub zielonej
- warzywa z rosołu: pietruszka, marchewka, seler
- 2-3 szt cebule
- 1 sól/pieprz do smaku
Przygotowanie
Ciasto:
- Do mąki stopniowo dodawaj wrzątek, wymieszaj, następnie dodaj zimną wodę, sól i olej.
- Dokładnie wymieszaj, wyrabiaj aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić.
- Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka. Na środku ułóż farsz, około 2 łyżeczki, dokładnie sklej.
- Gotuj w posolonej wodzie.
Farsz:
- Surowe mięso ugotuj.
- Boczek usmaż na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 5 min. Dodaj ugotowane mięso, warzywa, sól i pieprz i smaż 5-7 min. Odstaw do wystygnięcia.
- Soczewicę ugotuj. Odstaw do wystygnięcia
- Mięso i soczewicą przekręć przez maszynkę do mięsa.
Uwagi:
- Jak używasz mięso z rosołu, możesz je od razu smażyć.
- Surowe mięso trzeba wcześniej ugotować.
- Masę zrób wcześniej 2-3 godziny aby się trochę przegryzła. Najlepiej jak zrobisz ją dzień wcześniej.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!