Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Ulubione pierogi mojej rodziny i najczęściej robione przez mamę:)

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Ulubione pierogi mojej rodziny i najczęściej robione przez mamę:) Są bardzo aromatyczne, a soczewica nie jest wyczuwalna. Smakują dzieciom i dorosłym.

Pierogi to klasyka kuchni polskiej. Zna je każdy i każdy ma swój ulubiony przepis na ciasto i farsz. Pierogi mogą być na słodko lub wytrawnie. Można je smażyć, piec oraz gotować. Pierogi, to proste w danie, które warto przygotować w domu. Trochę z nimi zabawy ale warto, bo smak wynagradza wszystko.

Idealne ciasto na pierogi

Powinno być miękkie, elastyczne, żeby łatwo je faszerować i sklejać, oraz aby nie pękało w czasie gotowania. Do ciasta nie dodaję jajek aby ciasto nie było twarde. Do ciasta na pierogi z mięsem i soczewicą dodaję olej, dzięki któremu jest elastyczne i świetnie się z nim pracuje. Najlepiej wyrabiać je powoli i bez pośpiechu, wtedy uzyskasz najlepszą konsystencję. Taki sposób przygotowania ciasta znam od Mamy, która robi najlepsze pierogi 🙂

Farsz

Soczewica: brązowa lub zielona- przed ugotowaniem musisz ją namoczyć: min. 4godziny, a najlepiej całą noc.
Mięso: możesz wykorzystać mięso z rosołu lub surowe. Wybierając mięso do pierogów z mięsem i soczewicą musisz wybrać mięso chude i tłuste, aby masa była zwarta.
Warzywa: warto dodać warzywa z rosołu, lub ugotować razem z mięsem. Możesz dodać, marchewkę, selera, pietruszkę.

Mięso surowe musisz ugotować i następnie usmażyć razem z cebulą. Kolejnym krokiem jest przekręcenie cebuli i mięsa w maszynce do mięsa.

Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:

Pierogi z mięsem

Pierogi z twarogiem

Pierogi z jagodami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z malinami i białą czekolada

Pierogi z mięsem i soczewicą

Pierogi z mięsem i soczewicą, to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać. Ulubione pierogi mojej rodziny i najczęściej robione przez mamę:) Są bardzo aromatyczne, a soczewica nie jest wyczuwalna. Smakują dzieciom i dorosłym.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pierogi z mięsem i soczewicą
Czas przygotowania 1 hour
Czas gotowania 30 minutes
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 80 szt

Sprzęt

  • 1 garnek do gotowania
  • 1 stolnica
  • 1 wałek
  • 1 foremka do pierogów lub szklanka

Składniki
  

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wrzątku
  • 230 ml zimnej wody
  • 1 Szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowe/drobiowe surowe: łopatka/ szynka/ karkówka , filet z indyka/kurczaka
  • 150 g boczku/podgardle
  • 400 g soczewicy brązowej lub zielonej
  • warzywa z rosołu: pietruszka, marchewka, seler
  • 2-3 szt cebule
  • 1 sól/pieprz do smaku

Przygotowanie

Ciasto:

  • Do mąki stopniowo dodawaj wrzątek, wymieszaj, następnie dodaj zimną wodę, sól i olej.
  • Dokładnie wymieszaj, wyrabiaj aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić.
  • Ciasto rozwałkuj na taka grubość jak lubisz, wytnij kółka. Na środku ułóż farsz, około 2 łyżeczki, dokładnie sklej.
  • Gotuj w posolonej wodzie.

Farsz:

  • Surowe mięso ugotuj.
  • Boczek usmaż na patelni, dodaj cebulę i smaż przez 5 min. Dodaj ugotowane mięso, warzywa, sól i pieprz i smaż 5-7 min. Odstaw do wystygnięcia.
  • Soczewicę ugotuj. Odstaw do wystygnięcia
  • Mięso i soczewicą przekręć przez maszynkę do mięsa.

Uwagi:

  • Jak używasz mięso z rosołu, możesz je od razu smażyć.
  • Surowe mięso trzeba wcześniej ugotować. 
  • Masę zrób wcześniej 2-3 godziny aby się trochę przegryzła. Najlepiej jak zrobisz ją dzień wcześniej.
tagi mięso, pierogi, soczewica

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!