Kotlety mielone

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej. Soczyste kotlety z mięsa mielonego, z minimalną ilością składników, to doskonały dodatek do obiadu.
Obiad jak u Mamy
Kotlety mielone to pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Przepisów jest wiele, każdy ma sprawdzony patent na to proste danie. Kotlety są doskonale do ziemniaków, kasz, mizerii czy buraczków, mogą być też podawane do bigosu. Kotlety mielone są też świetnym dodatkiem na kanapki, są pyszne na zimno i ciepło.
W każdej wersji smakują doskonale, przywołują wspomnienia domu rodzinnego i pysznych obiadków Mamy czy Babci.
Doskonałe kotlety mielone w kilku krokach
1. Świeże mięso dobrej jakości – najlepsza będzie mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno być zmielone na dość drobnych oczkach.
2. Doprawienie ma znaczenie – cebula drobno pokrojona, może być surowa lub podsmażona na złoto na oleju, ważna jest też moczona w mleku lub wodzie kajzerka, sól, świeżo mielony pieprz, czosnek, szczypta harrisy i kurkumy, jajka i koperek.
Koperek to dla mnie obowiązkowy składnik, który doskonale podkręca smak.
Bułka tarta z kajzerki lub zmielone panko do panierowania.
3. Woda do kotletów – dodatek lodowatej wody i długie wyrabianie powoduje, że kotlety po usmażeniu nie będą zbite i twarde, tylko miękkie i puszyste.
3. Kształt kotleta – nie formujcie grubych kotletów, bo jest szansa, że się nie dosmażą w środku. Zróbcie owalne lub okrągłe i delikatnie je spłaszczcie. Kotlet w czasie pieczenia się skurczy i trochę urośnie.
4. Rumiana skórka – to zasługa panierki i smażenia na oleju. Na początku na większym ogniu, później na małym aby się dosmażyły. Ważne aby je kilka razy obracać w czasie smażenia. Kotlety będą miały piękny kolor i będą soczyste w środku.
Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami
Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Sprzęt
- 2 miski
- 1 patelnia
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
- 1 szt. cebula
- 1 szt. kajzerka duża
- 1 łyżka koperku
- 1 szt. jajko
- 0,5 l mleka do namoczenia kajzerki
- ¼ szkl. zimnej wody
- ½ szkl. panko lub bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Przyprawy:
- pieprz, sól, czosnek, harrisa, kurkuma
Przygotowanie
- Kajzerkę zamocz w mleku i odstaw na 10-15 min. Następnie odciśnij z mleka.
- Cebulę pokrój bardzo drobno lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj cebulę, koperek, kajzerkę. Zacznij mieszać i stopniowo dodawaj wodę. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Im dłużej mieszasz, mięso będzie bardziej klejące, a kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite i twarde.
- Uformuj kotlety, obtocz je w zmielonym panko lub bułce tartej, delikatnie przyklep.
- Rozgrzej olej, smaż kotlety na średnim ogniu , na złoty kolor, z obu stron. Przewracaj kilka razy w czasie smażenia.
Film z przygotowania:
- Kroki:
Uwagi:
- Cebulę możesz dodać surową lub smażoną.
- Nie spiesz się przy wyrabianiu mięsa, dzięki temu kotlety będą bardzo delikatne.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!