Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej. Doskonały dodatek do obiadu czy burgerów. Z wierzchu delikatnie przypieczone, w środku mięciutkie i bardzo aromatyczne.Ilość na 6 dużych lub 12-14 małych kotlecików.

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej



Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

szczegóły:

Porcje

10-12 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 400g ugotowanej ciecierzycy bez wody
  • 100g kaszy jaglanej + szklanka wody do gotowania
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego bez glutenu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, cebula suszona, kurkuma, papryka, kolendra
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub łusek babki jajowatej
  • sezam( opcjonalnie)
  • 1 marchewka (starta na tarce)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie


  • Cebule i czosnek obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej patelnie, dodaj olej , cebule i czosnek. Smaż chwilkę, cebula ma się delikatnie zarumienić.
  • Kasze przelej wrzątkiem, przełóż do garnka z woda i gotuj aż będzie miękka. Po ugotowaniu zblenduj na gładko.
  • Ciecierzycę przełóż do blendera i zblenduj na gładka masę.
  • Przełóż do miski wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. Włącz piekarnik na 200’C.
  • Uformuj kotlety, przełóż je na blachę do pieczenia, posyp sezamem. Wstaw do piekarnika na 40min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz