Sos solony karmel

Sos solony karmel

Sos solony karmel. Doskonały dodatek do placków, naleśników, gofrów, lodów, deserów czy serników. Polecam.

Sos solony karmel



Sos solony karmel

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 200g cukru
  • 85g masła
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:


  • Cukier wsyp do garnuszka, rozprowadź równomiernie. Rozpuść cukier na średnim ogniu aby nie przypalić, jak zrobi się złoty dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Jak masło połączy się z cukrem, zdejmij garnek z palnika. Energicznie mieszając trzepaczką, wlej cienkim strumieniem śmietanę. Dodaj sól i gotuj jeszcze przez minutę. 
  • Przełóż do słoiczka. Jak będzie zimny wstaw do lodówki. Spokojnie można go trzymać kilka tyg. W lodówce gęstnieje.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *