Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Jest to świetny dodatek do ryb, kurczaka lub jako samodzielne danie. Można ją podawać z ryżem lub ziemniakami.

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym



Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z piersią z kurczaka

szczegóły:

Porcje

8-10 szt.

Czas przygotowania

15min

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 kg fasolki szparagowej ugotowanej
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szkl. oleju
  • 1 koncentrat pomidorowy 200ml
  • 7 łyżek octu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziela ang.
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1 szkl. wody

Przygotowanie:


  • Cebulę pokrój w piórka. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż na głęboką patelnię lub do garnka, dodaj olej i smaż pod przykryciem przez 10 min. 
  • Paprykę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce, następnie dodaj do warzyw na patelnię, razem z papryką słodką i ostrą i 1/2 szkl. wody.  Smaż kolejne 5 min.
  • Następnie dodaj koncentrat, ocet i 1/2 szkl. wody. Gotuj jeszcze 5 min. Dodaj, sól, cukier, pieprz oraz fasolkę. Gotuj przez 2 min. Przełóż do słoików i pasteryzuj przez 15-20 min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz