muffinki bananowe

Muffinki bananowe

Muffinki bananowe z orzechami. To nic innego jak chlebek bananowy w wersji mini. Muffinki wychodzą miękkie, delikatnie wilgotne, długo zachowują świeżość.

Muffinki bananowe

Muffinki bananowe z orzechami. To nic innego jak chlebek bananowy w wersji mini. Muffinki wychodzą miękkie, delikatnie wilgotne, długo zachowują świeżość.

Doskonała słodka przekąska

Muffinki uwielbiają dorośli i dzieci. Są łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Można je zrobić z ulubionymi dodatkami. Na blogu znajdziesz przepisy na muffinki: z jagodami ( klik) , piernikowe ( klik), z malinami i czekoladą (klik). Muffinki z bananami są delikatnie słodkie od dojrzałych bananów, długo są miękkie i puszyste. Będą pyszną i zdrową przekąską do szkoły czy do pracy.

Składniki:

Banany– muszą być bardzo dojrzałe. Odłóż kilka szt. , jak planujesz zrobić chlebek czy muffinki. Banany muszą być prawie czarne:)
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.
Suszone owoce- użyłam suszonych jabłek ale możesz użyć dowolnych. Większe kawałki drobno pokrój, nie namaczaj przed dodaniem do masy.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym

Muffinki z malinami i czekolada

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Muffinki z jagodami

chlebek bananowy

Muffinki bananowe

Sylwia
Muffinki bananowe z orzechami. To nic innego jak chlebek bananowy w wersji mini. Muffinki wychodzą miękkie, delikatnie wilgotne, długo zachowują świeżość.
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 30 mins
Danie Deser
Kuchnia American
Porcje 12 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do babeczek
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 4 szt. banany bardzo dojrzałe
  • 70 g masło miękkie
  • 2 szt. jajka
  • ¼ szkl. cukru
  • ¼ szkl. suszonych jabłek
  • 240 g mąka pszenna
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 70 g orzechów u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie

Przygotowanie

  • Trzy banany rozgnieć widelcem. Orzechy pokrój drobno.
  • Masło ukręć z cukrem na puszysta masę, następnie dodaj jajko i wymieszaj.
  • Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę przełóż do foremek, na wierzch połóż plasterek banana.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego piekarnika 180'C, na około 30min.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Film jak je przygotować:

  • Kroki:
tagi banany, muffinki, orzechy
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating