Muffinki bananowe

Muffinki bananowe z orzechami. To nic innego jak chlebek bananowy w wersji mini. Muffinki wychodzą miękkie, delikatnie wilgotne, długo zachowują świeżość.
Doskonała słodka przekąska
Muffinki uwielbiają dorośli i dzieci. Są łatwe i ekspresowe w przygotowaniu. Można je zrobić z ulubionymi dodatkami. Na blogu znajdziesz przepisy na muffinki: z jagodami ( klik) , piernikowe ( klik), z malinami i czekoladą (klik). Muffinki z bananami są delikatnie słodkie od dojrzałych bananów, długo są miękkie i puszyste. Będą pyszną i zdrową przekąską do szkoły czy do pracy.
Składniki:
Banany– muszą być bardzo dojrzałe. Odłóż kilka szt. , jak planujesz zrobić chlebek czy muffinki. Banany muszą być prawie czarne:)
Masło- wyjmij z lodówki przed użyciem, ma być miękkie. Musisz je porządnie ukręcić z cukrem i jajkiem.
Orzechy– dodaj takie jak lubisz. Możesz je wcześniej uprażyć aby wydobyć z nich więcej smaku.
Suszone owoce- użyłam suszonych jabłek ale możesz użyć dowolnych. Większe kawałki drobno pokrój, nie namaczaj przed dodaniem do masy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Muffinki piernikowe z kremem czekoladowym
Muffinki z malinami i czekolada
Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Sprzęt
- 1 forma do babeczek
- 1 mikser z misą
Składniki
- 4 szt. banany bardzo dojrzałe
- 70 g masło miękkie
- 2 szt. jajka
- ¼ szkl. cukru
- ¼ szkl. suszonych jabłek
- 240 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- ½ łyżeczki wanilii
- 70 g orzechów u mnie laskowe, nerkowce, migdały, włoskie
Przygotowanie
- Trzy banany rozgnieć widelcem. Orzechy pokrój drobno.
- Masło ukręć z cukrem na puszysta masę, następnie dodaj jajko i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę przełóż do foremek, na wierzch połóż plasterek banana.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego piekarnika 180'C, na około 30min.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Film jak je przygotować:
- Kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!