Kotlety z dorsza i ziemniaków
Kotlety z dorsza i ziemniaków, są miękkie i bardzo aromatyczne. Są doskonałym dodatkiem do obiadu. Proste w przygotowaniu, najlepiej smakują na drugi dzień jak smaki się przegryzą.
Kotlety rybne
Kotlety rybne są doskonałą propozycją dla najmłodszych, którzy nie przepadają za rybami. Ryba nie jest widoczna, a dodatek ziemniaków i przypraw zmienia też jej smak. Kotlety z dorsza i ziemniaków, są bardzo delikatne w smaku i mają chrupiącą skórkę. Do przegotowania kotletów możesz użyć dowolną rybę, może być świeża, mrożona ( taka wymaga rozmrożenia i osuszenia), pieczona lub smażona.
Kotlety są świetnym dodatkiem do ziemniaków, frytek, surówek i sosów.
1. Ryba do kotletów: możesz wybrać dowolną, ulubioną. Może być surowa, rozmrożona ( ważne aby ją wcześniej osuszyć), pieczona lub smażona. Lubię jak w kotletach ryba jest wyczuwalna, dlatego zawsze ją kroję w kostkę.
Wyjątkiem są ryby łowione przez mojego Tatę: sumy, szczupaki, płotki, leszcze. Te ryby mają dużo drobnych ości, dlatego muszą być dokładnie zmielone.
2. Doprawienie ma znaczenie – cebulka podsmażona na złoto razem z czosnkiem na oleju, sól, świeżo mielony pieprz, czosnek, trawa cytrynowa, natka pietruszki i koperek.
Wszystkie składniki są niezbędne, aby wydobyć najlepszy smak, z połączenia ryby i ziemniaka.
3. Jajko można pominąć- Ziemniaki i ryba świetnie się łączą, nawet bez jajka.
3. Kształt kotleta – nie formujcie grubych kotletów, bo jest szansa, że się nie dosmażą w środku. Zróbcie owalne lub okrągłe i delikatnie je spłaszczcie. Kotlet w czasie smażenia skurczy się i trochę urośnie.
4. Rumiana i chrupiąca skórka – to zasługa panierki i smażenia na oleju. Kotletów nie maczam w jajku przed panierowaniem. Obtaczam dwa razy, raz zaraz po uformowaniu i kolejny na chwilkę przed smażeniem.
Olej musi być mocno rozgrzany, rybę smaż przez 2 min z każdej strony. Delikatnie odwracaj aby nie uszkodzić kotletów.
Masę na kotlety możesz przygotować dzień wcześniej aby składniki się przegryzły. Jajko wymieszaj przed smażeniem.
5. Przechowywanie:
W lodówce do 5 dni. Podgrzewaj na suchej patelni.
Można mrozić.
Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:
Kotlety jaglane z ciecierzycą i warzywami
Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami
Kotlety ziemniaczane z mozarella
Sprzęt
- 1 miska
- 1 garnek
- 1 patelnia
Składniki
- 450 g ziemniaki
- 300 g polędwica z dorsza
- 1 szt. cebula
- 1 szt. jajko
- 1 szt. natka z pietruszki
- 2 łyżki koperku
- 2 szt. ząbki czosnku
- ½ łyżeczki sól
- ½ łyżeczki pieprz
- ⅓ łyżeczki trawa cytrynowa
- 1 szt. olej rzepakowy do smażenia
- 1 szt. bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź i następnie potłucz lub przeciśnij przez praskę.
- Dorsza pokrój w drobną kostkę.
- Pokrojoną cebulę i czosnek usmaż na oleju.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety, delikatnie spłaszcz, obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 min z obu stron.
Film z przygotowania:
- Etapy:
Uwagi:
- Ryba musi być dobrze osuszona.
- Masę możesz przygotować dzień wcześniej.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!