Kotlety z dorsza i ziemniaków

Kotlety z dorsza i ziemniaków

Kotlety z dorsza i ziemniaków, są miękkie i bardzo aromatyczne. Są doskonałym dodatkiem do obiadu. Proste w przygotowaniu.

Kotlety z dorsza i ziemniaków

Kotlety z dorsza i ziemniaków, są miękkie i bardzo aromatyczne. Są doskonałym dodatkiem do obiadu. Proste w przygotowaniu, najlepiej smakują na drugi dzień jak smaki się przegryzą.

Kotlety rybne


Kotlety rybne
są doskonałą propozycją dla najmłodszych, którzy nie przepadają za rybami. Ryba nie jest widoczna, a dodatek ziemniaków i przypraw zmienia też jej smak. Kotlety z dorsza i ziemniaków, są bardzo delikatne w smaku i mają chrupiącą skórkę. Do przegotowania kotletów możesz użyć dowolną rybę, może być świeża, mrożona ( taka wymaga rozmrożenia i osuszenia), pieczona lub smażona.
Kotlety są świetnym dodatkiem do ziemniaków, frytek, surówek i sosów.


1. Ryba do kotletów
: możesz wybrać dowolną, ulubioną. Może być surowa, rozmrożona ( ważne aby ją wcześniej osuszyć), pieczona lub smażona. Lubię jak w kotletach ryba jest wyczuwalna, dlatego zawsze ją kroję w kostkę.
Wyjątkiem są ryby łowione przez mojego Tatę: sumy, szczupaki, płotki, leszcze. Te ryby mają dużo drobnych ości, dlatego muszą być dokładnie zmielone.

2. Doprawienie ma znaczenie – cebulka podsmażona na złoto razem z czosnkiem na oleju, sólświeżo mielony pieprz, czosnek, trawa cytrynowa, natka pietruszki i koperek.
Wszystkie składniki są niezbędne, aby wydobyć najlepszy smak, z połączenia ryby i ziemniaka.

3. Jajko można pominąć- Ziemniaki i ryba świetnie się łączą, nawet bez jajka.

3. Kształt kotleta – nie formujcie grubych kotletów, bo jest szansa, że się nie dosmażą w środku. Zróbcie owalne lub okrągłe i delikatnie je spłaszczcie. Kotlet w czasie smażenia skurczy się i trochę urośnie.

4. Rumiana i chrupiąca skórka – to zasługa panierki i smażenia na oleju. Kotletów nie maczam w jajku przed panierowaniem. Obtaczam dwa razy, raz zaraz po uformowaniu i kolejny na chwilkę przed smażeniem.
Olej musi być mocno rozgrzany, rybę smaż przez 2 min z każdej strony. Delikatnie odwracaj aby nie uszkodzić kotletów.

Masę na kotlety możesz przygotować dzień wcześniej aby składniki się przegryzły. Jajko wymieszaj przed smażeniem.

5. Przechowywanie:
W lodówce do 5 dni. Podgrzewaj na suchej patelni.
Można mrozić.

Inne przepisy które mogą Cię zainteresować:

Kotlety mielone

Kotlety jaglane z ciecierzycą i warzywami

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i buraczkami

Kotlety ziemniaczane z mozarella

Siekane kotleciki z kurczaka

Kotlety z dorsza i ziemniaków

Kotlety z dorszem i ziemniakami

Sylwia
Kotlety z dorsza i ziemniaków, są miękkie i bardzo aromatyczne. Są doskonałym dodatkiem do obiadu. Proste w przygotowaniu, najlepiej smakują na drugi dzień jak smaki się przegryzą.
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 40 mins
Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia polska
Porcje 9 szt.

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 garnek
  • 1 patelnia

Składniki
  

  • 450 g ziemniaki
  • 300 g polędwica z dorsza
  • 1 szt. cebula
  • 1 szt. jajko
  • 1 szt. natka z pietruszki
  • 2 łyżki koperku
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki sól
  • ½ łyżeczki pieprz
  • łyżeczki trawa cytrynowa
  • 1 szt. olej rzepakowy do smażenia
  • 1 szt. bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie

  • Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie. Ostudź i następnie potłucz lub przeciśnij przez praskę.
  • Dorsza pokrój w drobną kostkę.
  • Pokrojoną cebulę i czosnek usmaż na oleju.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj kotlety, delikatnie spłaszcz, obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju przez 2 min z obu stron.

Film z przygotowania:

  • Etapy:

Uwagi:

  • Ryba musi być dobrze osuszona.
  • Masę możesz przygotować dzień wcześniej.
tagi dorsz, kotlety, kotlety rybne, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating