Kotlety jaglane z ciecierzycą i pieczonymi warzywami

Kotlety jaglane z ciecierzycą i warzywami

Kotlety jaglane z ciecierzycą i pieczonymi warzywami. To kolejna odsłona lubianych przez Was wegańskich kotlecików. Dodatek pieczonych warzyw świetnie podkręca ich smak. Są bardzo aromatyczne, miękkie i bardzo zdrowe.

Kotlety jaglane z ciecierzycą i warzywami

Kotlety jaglane z ciecierzycą i pieczonymi warzywami. To kolejna odsłona lubianych przez Was wegańskich kotlecików. Dodatek pieczonych warzyw świetnie podkręca ich smak. Są bardzo aromatyczne, miękkie i bardzo zdrowe. Są doskonałe do sałatek, makaronów, sosów i kanapek. Smakują dzieciom i dorosłym. Dobrze zmielone warzywa są niewidoczne i niewyczuwalne, wiec nie będzie problemu z niejadkami:)


Kotlety jaglane z ciecierzycą i pieczonymi warzywami

szczegóły:

Porcje

10-12 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 400g ugotowanej ciecierzycy bez wody
  • 100g kaszy jaglanej + 2 szkl. wody do gotowania
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 małego batata
  • 1 łyżeczka sosu sojowego bez glutenu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, cebula suszona, kurkuma,
  • 2 łyżki siemienia lnianego lub łusek babki jajowatej
  • sezam biały i czarny
  • 1 łyżka oleju z wiesiołka ( może być dowolny)

Przygotowanie


  • Warzywa pokrój w plastry, polej olejem, posyp przyprawami( sól, pieprz, czosnek, harrisa), wstaw do nagrzanego piekarnika 180’C na około 20min.
  • Kasze przelej wrzątkiem, przełóż do garnka z woda i gotuj aż będzie miękka. 
  • Ciecierzycę przełóż do blendera i zblenduj na gładka masę. Dodaj ciepła kaszę i wszystko dokładnie zblenduj. Przełóż do miski.
  • Do blendera wrzuć upieczone warzywa i zblenduj. Dodaj do kaszy. 
  • Dodaj przyprawy, tahinię i olej. Wymieszaj.
  • Uformuj kotlety, przełóż je na blachę do pieczenia, posyp sezamem. Wstaw do piekarnika na 40min., 200’C


Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.