Tortille ziemniaczane z szarpaną piersią z kurczaka

Tortille ziemniaczane z szarpanym kurczakiem, to kolejna pomysł na pyszny domowy fast food. Do ich przygotowania wykorzystasz, ziemniaki i kurczaka z obiadu. Soczyste sezonowe warzywa, aromatyczne mięso i miękkie placki, to przepis na obiad na każda okazję. Sprawdzą się na imprezach, na obiad lub kolacje, bez problemu zabierzesz je w pudełeczku do pracy.
Tortille
Tortille ziemniaczane z szarpanym kurczakiem, to jedna z wielu opcji na przygotowanie tych niezwykle popularnych placków. Można je przygotować z mąki owsianej , gryczanej czy pszennej. Wychodzą bardzo mięciutkie i pachnące. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają dodatkowych sprzętów.
Tortille ziemniaczane można jeść na zimno, zapiekać, smażyć, grillować. Jest doskonała na obiad, kolację czy na przekąski na imprezy.
Jakie mięso wybrać?
Do wypełnienia tortilli możesz wybrać dowolne, ulubione mięso : z kurczaka, indyka, wieprzowe lub wołowe. Długo gotowane w bulionie, czy w sosie będzie pełne smaku i z łatwością je poszarpiesz na mniejsze kawałki.
Ugotowane mięso, można usmażyć z dodatkiem warzyw i sosu, który dodatkowo podkręci smak mięsa.
W wersji wegetariańskiej możesz użyć owoc jackfruita lub tofu.
Obok mięsa ważną rolę odgrywają warzywa i sos. Warzywa to najczęściej sałata, pomidory, ogórek, papryka, awokado.
Sosy mogą być w wersji łagodnej lub ostrej, z dodatkiem ziół , wybór należy do Ciebie.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 patelnia
- 1 garnek
Składniki
- 4 szt. tortille ziemniaczane ( przepis)
- 1 szt. awokado
- 1 szt. pomidor
- 1 op. mix sałat
- ¼ szkl kukurydza
- ¼ szkl. groszek zielony
- 1 szt limonka
- 1 szt szarpana pierś z kurczaka (przepis)
- 170 ml ketchup z cukinii ( przepis)
sos:
- 2 łyżki majonezu +
- łyżka ketchupu
Przygotowanie
- Tortille przygotuj zgodnie z przepisem.
- Pierś z kurczaka przygotuj zgodnie przepisem, w czasie smażenia dodaj groszek i kukurydzę.
- Tortille podgrzej na patelni. Posmaruj sosem, ułóż mięso, warzywa oraz dodatkowy sos. Zwiń tak jak lubisz.
Film z przygotowania:
- kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!