Burrito
Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatycznym mięsem i ryżem z dodatkiem warzyw z kleksem kwaśnej śmietany. Domowy fast food, który każdemu zamaskuje. Świetnie się sprawdzi na obiad lub kolację oraz na imprezy. Burrito można przygotować w opiekaczu na patelni lub na grillu. Zawijanie to świetna zabawa do której możesz zaprosić młodszych i dorosłych.
szczegóły:
Porcje
8-10
Czas przygotowania
60
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Cebule, paprykę i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy, pomidory krojone i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając.
- Cebulę i czosnek usmaż na oleju, dodaj ryż i smaż przez 1-2 min aż się zarumieni. Dodaj pomidory krojone przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj wodę. Ryż będzie gotowy jak wchłonie cała wodę.
- Na tortillę ułóż, pasek ryżu, mięsa, kukurydzy i fasoli. dodaj pokrojonego pomidora, cebulę, kleks śmietany, natkę, ser, awokado, skrop wszystko sokiem z limonki. Zawiń i zapiecz w opiekaczu lub na patelni grillowej.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!