Burrito

Burrito

Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatycznym mięsem i ryżem z dodatkiem warzyw z kleksem kwaśnej śmietany. Domowy fast food, który każdemu zamaskuje.

Burrito

Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatycznym mięsem i ryżem z dodatkiem warzyw z kleksem kwaśnej śmietany. Domowy fast food, który każdemu zamaskuje. Świetnie się sprawdzi na obiad lub kolację oraz na imprezy. Burrito można przygotować w opiekaczu na patelni lub na grillu. Zawijanie to świetna zabawa do której możesz zaprosić młodszych i dorosłych.



Burrito

szczegóły:

Porcje

8-10

Czas przygotowania

60

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Mięso:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki passaty
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, kolendra suszona, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.
  • Ryż:
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g ryżu
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cebula suszona, suszone pomidory, czosnek, papryka słodka i chili, kumin, harrisa.
  • Dodatki:
  • 2 opakowania tortilli
  • limonka
  • Śmietana lub jogurt naturalny
  • 1 puszka fasoli i kukurydzy
  • tarta mozzarella / ser kozi
  • natka pietruszki lub kolendra
  • awokado
  • czerwona cebula
  • 1 duży pomidor

Przygotowanie


  • Cebule, paprykę i czosnek pokrój drobno i usmaż na oleju, dodaj mięso, przyprawy, pomidory krojone i koncentrat. Smaż przez 10min, cały czas mieszając.
  • Cebulę i czosnek usmaż na oleju, dodaj ryż i smaż przez 1-2 min aż się zarumieni. Dodaj pomidory krojone przyprawy, wymieszaj. Następnie dodaj wodę. Ryż będzie gotowy jak wchłonie cała wodę.
  • Na tortillę ułóż, pasek ryżu, mięsa, kukurydzy i fasoli. dodaj pokrojonego pomidora, cebulę, kleks śmietany, natkę, ser, awokado, skrop wszystko sokiem z limonki. Zawiń i zapiecz w opiekaczu lub na patelni grillowej.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *