Szakszuka z kaszą jaglaną

Szakszuka z kaszą jaglaną

Szakszuka z kaszą jaglaną, moja wersja bardzo popularnego dania. Pachnąca kurkumą i cebulą kasza, soczyste pomidory, jajka i świeża natka pietruszki super podkręcająca smak. Czy może być coś lepszego na śniadanie.

Szakszuka z kaszą jaglaną



Szakszuka z kaszą jaglaną

szczegóły:

Porcje

1-2 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 jajka,
  • 1/2 małej cebuli lub pora
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli i pieprzu
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 pomidor

Przygotowanie


  • Kaszę przelej gorącą wodą. Ugotuj ( 1 porcja kaszy : 2 porcje wody)
  • Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na maśle. Dodaj kurkumę, zamieszaj. Dodaj ugotowaną kasze, wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory, sól i pieprz. Smaż przez minutę, następnie posyp wszystko pokrojoną natką.
  • Dodaj jajka, posyp je solą. Smaż pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż białka będą ścięte.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz