Sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno. Proste i pyszne ciasto, które przygotujesz na rożne okazje. Jest proste w przygotowaniu i bardzo owocowe. Sernik jest jak pianka, delikatnie słodki od owoców, zawiera mało cukru.

Sernik mango na zimno

Sernik mango na zimno. Proste i pyszne ciasto, które przygotujesz na rożne okazje. Ciasto jest ekspresowe, jak masz zamrożony biszkopt. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo owocowy. Sernik jest jak pianka, delikatnie słodki od owoców, zawiera mało cukru. Sernik na zimno będzie doskonałym deserem na upały.



Sernik mango na zimno

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

80min + 2godziny lub cała noc w lodówce

Czas gotowania

0 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt genueński fi18:
  • * przepis ze strony słodkipomysł.pl
  • 4 jajka ( 225g bez skorupek)
  • 110g drobnego cukru
  • wanilia
  • 1 łyżka malin liofilizowanych
  • 25g masła
  • 115g mąki pszennej
  • Masa:
  • 400ml śmietanki 30%
  • 200g pulpy mango
  • 1 galaretka krystaliczna
  • Żelka mango:
  • 200g pulpy mango
  • 4 łyżki wody
  • 3g agar agar lub (5g żelatyny+ 1 1/2 łyżki wody)
  • Dodatki:
  • 1 dojrzałe mango

Przygotowanie


  • Biszkopt: Masło rozpuść i ostudź. Jajka ogrzej w gorącej wodzie. Do ciepłej miski dodaj jajka, cukier i wanilię, ubijaj przez 15 min. Masa zrobi się bardzo gęsta i zwiększy objętość. Zacznij dodawać po łyżce masło cały czas ubijając masę, do połączenia się składników. Mąkę dodaj na dwa razy, delikatnie mieszaj. Na koniec doda pokruszone maliny. Masę przelej do formy. Piecz przez 35-40 min ( do suchego patyczka)w 165’C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Wykorzystasz do innych ciast.
  • Na biszkopt umieść w folii rantowej i rancie. Wyłóż pokrojone w kostkę mango.
  • Masa: Pulpę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj galaretkę. Mieszaj aby się dokładnie rozpuściła. Ostudź.
  • Śmietankę ubij ale nie na sztywno, dodaj zimną pulpę i miksuj przez chwilkę aby połączyć składniki.
  • Masę wyłóż na mango, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Żelka: pulpę i wodę zagotuj, dodaj agar. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 4 min.
  • W wersji z żelatyną: żelatynę zalej woda i odstaw. Zagotowaną pulpę odstaw z ognia dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Zimną żelka wylej na sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.