Sernik mango na zimno
Sernik mango na zimno. Proste i pyszne ciasto, które przygotujesz na rożne okazje. Ciasto jest ekspresowe, jak masz zamrożony biszkopt. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo owocowy. Sernik jest jak pianka, delikatnie słodki od owoców, zawiera mało cukru. Sernik na zimno będzie doskonałym deserem na upały.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
80min + 2godziny lub cała noc w lodówce
Czas gotowania
0 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Biszkopt: Masło rozpuść i ostudź. Jajka ogrzej w gorącej wodzie. Do ciepłej miski dodaj jajka, cukier i wanilię, ubijaj przez 15 min. Masa zrobi się bardzo gęsta i zwiększy objętość. Zacznij dodawać po łyżce masło cały czas ubijając masę, do połączenia się składników. Mąkę dodaj na dwa razy, delikatnie mieszaj. Na koniec doda pokruszone maliny. Masę przelej do formy. Piecz przez 35-40 min ( do suchego patyczka)w 165’C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Wykorzystasz do innych ciast.
- Na biszkopt umieść w folii rantowej i rancie. Wyłóż pokrojone w kostkę mango.
- Masa: Pulpę zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj galaretkę. Mieszaj aby się dokładnie rozpuściła. Ostudź.
- Śmietankę ubij ale nie na sztywno, dodaj zimną pulpę i miksuj przez chwilkę aby połączyć składniki.
- Masę wyłóż na mango, wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Żelka: pulpę i wodę zagotuj, dodaj agar. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 4 min.
- W wersji z żelatyną: żelatynę zalej woda i odstaw. Zagotowaną pulpę odstaw z ognia dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż się rozpuści.
- Zimną żelka wylej na sernik. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!